Allt viktigare att tala om framtiden
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har ett tufft årtionde bakom oss. Stora företagsnedläggningar, arbetslöshet och allvarliga underskott i kommunens ekonomi har tvingat fram hårda besparingar som drabbat redan utsatta och lett till att förebyggande verksamhet försummats. Socialdemokraterna har fått ta ansvar i ett utsatt läge och tvingats fatta beslut som inte har känts riktigt bra för att förhindra ännu värre beslut. Då är det svårt att tala om visioner.
Nu har det vänt. Arbetslösheten har gått ner. Campus Norrköping har gjort Norrköping till en universitets- och studentstad. Det fantastiska industrilandskapet har skapat grunden för en helt ny stadsmiljö. Invånarantalet växer. Kommunens ekonomi i stort är i balans. Det innebär inte att alla svårigheter är undanröjda. Långt därifrån.
Norrköping har fortfarande många problem. Att verksamhet som i dag går med underskott riskerar att fortsätta göra det är ett sådant problem som kommer att växa oss över huvudet om vi inte tar tag i det. Om vi låter underskott skena i väg hamnar vi återigen i en situation där vi måste fatta obehagliga beslut som straffar sig på sikt och drabbar de mest utsatta. Det måste till varje pris förhindras.
Men det nya läget innebär att det nu blir allt viktigare att tala om framtiden, om vad vi vill, om våra visioner. Om ett framtidens Norrköping som håller hög kvalitet när det gäller såväl näringsliv och miljö som boende, kultur, fritid och utbildning.
Det är viktigt att företag vill etablera sig och människor flytta till vår kommun, eftersom grundförutsättningen för välfärd är arbetstillfällen. Omvänt är god samhällsservice och välfärd en avgörande grund för ett gott näringslivsklimat.
Barn och ungdomar är framtiden och de står i första rummet nu när kommunens ekonomi har förbättrats. Här har vi en chans att göra de mest betydelsefulla förebyggande insatserna som ger så mycket tillbaka. Samtidigt vill vi givetvis också se till att alla Norrköpingsbor får en värdig och trygg ålderdom med hög livskvalitet. Vi vill ha god miljö och bra kommunikationer.
Slutligen tror vi att vi behöver förtydliga bilden av kommunen som den goda arbetsgivaren. Tilltron till oss som arbetsgivare har, framför allt i kölvattnet av nittiotalets nedskärningar, fått sig en törn.
Nu när vi dessutom står inför ett stort rekryteringsbehov är det mycket viktigt att vi visar upp det positiva, de goda exemplen, och åtgärdar det som inte är bra. Det kan handla om dålig arbetsmiljö, för låga löner eller brist på inflytande på arbetsplatsen. Genom att ge inflytande över det egna arbetet, arbetsorganisation och arbetstider ger vi anställda möjlighet att få utlopp för idéer, bättre arbetsmiljö och en vilja att vara med och ta ansvar. All yrkesstolthet och glädje som faktiskt finns hos kommunens personal måste tas bättre tillvara.
Även om de områden som prioriteras är få och noga utvalda vet vi att våra förutsättningar för att kunna leva upp till allt vi vill är tuffa. Det är en stor utmaning, men vi hoppas att vi i höst får väljarnas förtroende att anta den.