SD-topp: "Det finns många som kan ta över efter Jimmie Åkesson"

Lite som gamla Sverige.
Tio kronor per liter betyder mycket.
– Jag har bestämt mig för att säga ja istället för nej.

Torgny Maurer är gruppledare för SD i Finspång. Han är i det stora hela nöjd med hur partiet sköter sig i rikspolitiken. "Men det finns mer att göra för att sticka hål på den gröna bubblan och dämpa klimathysterin", säger han till NT: s krönikör Widar Andersson.

Torgny Maurer är gruppledare för SD i Finspång. Han är i det stora hela nöjd med hur partiet sköter sig i rikspolitiken. "Men det finns mer att göra för att sticka hål på den gröna bubblan och dämpa klimathysterin", säger han till NT: s krönikör Widar Andersson.

Foto: Widar Andersson

Krönika2025-04-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2010 blev Lennart Bodling från Borggård vid 70 års ålder invald som den första kommunpolitikern för SD i Finspångs fullmäktige. Tolv år senare kunde gruppledaren Torgny Maurer i valet 2022 räkna hem drygt 22 procent av rösterna, vilket gav SD 10 mandat och rollen som näst största parti efter Socialdemokraterna. Maurer fick flest personröster av alla: 296.

En sen tisdagseftermiddag för någon vecka sedan träffades jag och Torgny Maurer i Finspångs kommunhus. Han kände sig lite sliten efter en tre dygns övning med Hemvärnets insatsförband där han ingår sedan drygt tjugo år. Efter tre dygn i fält i tält kom han hem med en lätt förkylning till en måndag med morgonpass i sitt jobb som väktare i industrin.

– Hemvärnet är verkligen något som jag uppskattar. Där möts vi från Finspång och Norrköping i alla åldrar och med olika klassbakgrunder och yrken för att träna och öva i försvaret av Sverige. De här övningarna känns som lite av "gamla Sverige", som Sverige såg ut förr i världen, sa Torgny Maurer.

Anledningen till att jag och Torgny Maurer träffades den här gången var att han - likt elva andra ledande kommunpolitiker från de tre största partierna S, SD och M i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik svarat positivt på min förfrågan om att ta ett möte med mig om hur de tänker och tycker om politiken på riksplanet. 

(Inge Jacobsson (M) var först ut av Finspångspolitikerna 1/4)

Kommunpolitikers omdömen om hur de nationella politikerna presterar är viktiga i alla partier. Nöjda kommunalråd och gruppledare förebådar ofta bra valrörelser och röstframgångar. Och omvänt gäller inte så sällan det motsatta.

Att Torgny Maurer nu i 60-årsåldern sitter här som gruppledare för ett stort politiskt parti i Finspång är alls inte någon självklarhet.

– Jag är inte världens mest sociala människa direkt och jag har gärna velat hålla mig i bakgrunden och mer för mig själv. Så det var inget lätt beslut när jag för lite drygt tio år sedan fick frågan om att bli gruppledare för SD. Jag förstod ju att jag behövde bli mer framåt då och att jag skulle bli en offentlig person på olika sätt. Men jag bestämde mig för att oftare säga "ja" när jag fick frågor om att göra det eller detta och det har hjälpt mig mycket, sa Torgny Maurer.

Han är nöjd med hur partiet uppträder på riksplanet. 

– Framförallt är det mycket bra gjort att SD har sett till att drivmedelspriserna har gått ner med mer än tio kronor per liter. Vilket ju var ett vallöfte från oss och som nästan ingen trodde på. I en kommun som Finspång där många familjer måste ha både en och två bilar för att kunna sköta jobb och fritid och barnens aktiviteter betyder prissänkningen väldigt mycket, sa Torgny Maurer.

Han tycker också att SD driver på bra i kärnfrågorna om minskad invandring och hårdare och bättre insatser mot kriminaliteten.

– Vi är ju ett rätt så stort parti nuförtiden och som alla partier har vi våra fel och brister och det bråkas och diskuteras mellan olika falanger och grupper i partiet. Jag tycker faktiskt att öppna diskussioner och småbråk är ett mognadstecken för vårt parti, sa Torgny.

Partiet i Finspång har växt vid varje val. Nu har man 10 mandat av totalt 45 i fullmäktige. 

– Tidigare var vi nästan helt på vår egen kant. Ingen pratade med oss och vi pratade med ingen. Men vi har blivit mer involverade i lokalpolitiken allteftersom. Jag får frågor från andra partier om hur vi ställer oss till saker och ting som ska beslutas och jag kan höra mig för hos andra partier om deras ställningstaganden, berättade Maurer.

I rikspolitiken skulle han gärna se att Sverigedemokraterna drev på mer för bättre villkor för barnfamiljer. Han vill helst inte se "mängder av nya bidrag" utan tänker mer på möjligheten av olika skattesänkningar som skulle göra tillvaron lite enklare för familjer som sliter med att få ihop tillvaron med arbete och barn.

– Det föds ju väldigt få barn i Sverige och i stora delar av västvärlden nu. Politiken behöver göra något för att hjälpa barnafödandet på traven, sa Maurer.

Han tycker det är naturligt att SD vill ha platser i regeringen efter nästa val. (om valresultatet ger sådana möjligheter.) 

– Hela meningen med politiken är ju att nå fram till regeringsmakten för att kunna få största möjliga inflytande. Att gå in i etablissemanget är priset man får betala. Det är inget att vara rädd för. Jag är heller inte rädd för vad som ska hända med partiet den dagen som Jimmie Åkesson väljer att stiga åt sidan. Idag finns det så många profiler i partiet som kan ta över den dagen det behövs, sa Torgny Maurer. 

Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.