Nu kan Norrköping få sin alldeles egen Carema-skandal

"På måndag kan det fattas ett beslut i kommunfullmäktige som öppnar dörren för Norrköpings alldeles egen Carema-skandal. Med gängkriminalitet på köpet, dessutom", skriver Melinda Kandel.

Carema-skandalen briserade i oktober 2011. "När några anställda så småningom vittnade om att nedkissade blöjor behövde vägas för att avgöra om personen kunde få en ny, brakade helvetet lös", konstaterar Melina Kandel.

Carema-skandalen briserade i oktober 2011. "När några anställda så småningom vittnade om att nedkissade blöjor behövde vägas för att avgöra om personen kunde få en ny, brakade helvetet lös", konstaterar Melina Kandel.

Foto:

Krönika2024-09-29 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minns ni Caremaskandalen? Det var i oktober 2011 som Dagens Nyheter kom med avslöjandet som skakade den svenska nyliberalismen i dess grundvalar. På det privata omsorgsbolaget Caremas äldreboenden gick de äldre hungriga. De felmedicinerades, det förekom onödiga amputationer, och det fanns till och med uppgifter om ett dödsfall kopplat till vanvård och försummelse. När några anställda så småningom vittnade om att nedkissade blöjor behövde vägas för att avgöra om personen kunde få en ny, brakade helvetet lös.

Vårdlobbyn försökte så tvivel, och när det inte gick, hålla fram Carema som ett enskilt undantag i ett i övrigt utmärkt, klanderfritt system.

Men svenska folket hade inte sett ett undantag. De hade sett baksidan av Reinfeldts stora privatiseringsprojekt – pengar före människovärde. Tre år senare förlorade Reinfeldt valet.

I dag är vinster i välfärden ungefär lika populärt hos svenska folket som snöslask i april. SOM-institutet visar i sin senaste mätning (2024) att 70 procent vill förbjuda vinst i vård, skola och omsorg. Det är inte svårt att förstå varför. Utöver skandaler som Carema har den långa raden av privatiseringar sedan 90-talet gett oss tåg som inte går, apotek som säljer smink hellre än medicin, en sönderfragmenterad sjukvård där regionernas resurser försvinner iväg till aktörer som nätläkaren Kry, och ett världsunikt friskolesystem som genererar segregation och betygsinflation snarare än kunskap.

Som om det inte vore nog har de kriminella gängen hittat till välfärdsbranschen. De driver privata vårdcentraler som pengatvättmaskiner, och nyligen uppmärksammades att HVB-hem köps och säljs som begagnade bilar på blocket i samma syfte. Stefan Olsson har skrivit väl på NT:s ledarplats om det vansinniga i att verksamheter för barn och unga med problem som missbruk och kriminalitet, hamnar i händerna på redan yrkeskriminella.

undefined
Hemtjänsttagare som inte aktivt väljer kommunen som utförare kommer att tilldelas en privat aktör framöver.

Nyliberalismens guldålder i Sverige är – kort sagt – för länge sedan förbi. Det är därför vår borgerliga regering i stället satsar på konservatism, hårdare tag och anti-invandring.

Men det finns en kommun i Sverige som ligger mer än ett decennium efter i den politiska utvecklingen. 

Kommunen heter Norrköping. Här pågår precis just nu ett privatiseringsprojekt som sträcker sig långt utöver vårt omdebatterade konserthus.

På måndag väntas kommunfullmäktige ta beslut om ytterligare en privatisering – inom äldreomsorgen. Det handlar om att ta bort kommunen som ickevalsalternativ i hemtjänsten. De äldre som inte aktivt väljer kommunen, kommer alltså eventuellt att bli tilldelade en privat aktör för sin hemtjänst.

Beslutet blir en fortsättning på den privatisering som faktiskt inleddes av Kvartetten 2016. Då infördes LOV (lagen om valfrihetssystem) och privata utförare bjöds in som ett alternativ till kommunen som utförare i hemtjänsten. Andreas Bohlin, gruppledare för Socialdemokraterna i vård- och omsorgsnämnden, beskriver i en debattartikel i NT förändringen som en eftergift till Liberalerna och Kristdemokraterna. Men också Socialdemokraterna hade förhoppningar om att det hela faktiskt skulle leda till något gott. Till ökad valfrihet för de äldre, i ordets bästa bemärkelse. 

Så skulle det inte bli. Av de fem företagen som kommunen tecknade avtal med är i dag bara två kvar. Resten har kommunen fått kasta ut, för att de bland annat misskött de äldres medicinering, brutit mot arbetstidslagen, samt fuskat till sig mer skattepengar än vad de haft rätt till. Ingenting har tillförts. ”I bästa fall [har företagen] erbjudit en likvärdig omsorg som kommunen”, skriver Bohlin.

undefined
Trots erfarenheten och de historiska lärdomarna efter Carema-skandalen vill de styrande nu öppna upp för fler privata aktörer inom äldreomsorgen i Norrköping.

Pengarna framför människovärdet. Som det i slutändan ju alltid blir med vinster i välfärden.

När Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna nu vill ta bort kommunen som ickevalsalternativ, är det med det uttalade syftet att locka fler privata utförare till stan. Trots erfarenheten. Trots de historiska lärdomarna.

På måndag kan det fattas ett beslut i kommunfullmäktige som öppnar dörren för Norrköpings alldeles egen Carema-skandal. Med gängkriminalitet på köpet, dessutom.

Det är ett högt, dumdristigt spel som mycket väl kan kosta Moderaterna makten i nästa val. Men framför allt är det ett svek mot Norrköpings alla äldre. De är värda så mycket bättre.