Känslan av nystart är det bästa med hösten

Svampplockning hör till höstens uppsidor, tycker Maria Björk Hummelgren som är en i själ och hjärta sommarmänniska.
Svampplockning hör till höstens uppsidor, tycker Maria Björk Hummelgren som är en i själ och hjärta sommarmänniska.

Det är lätt att känna ett stänk av vemod när hösten kommer.

Krönika 2 september 2022 21:08
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några helger sedan intog Håkan Hellström sin hemmaarena i Göteborg – och slog sitt eget publikrekord. Jag var inte där då, men var på plats en annan fantastisk sommarkväll någon vecka tidigare. Då intog Ed Sheeran scenen. Solen gick ner bakom Ullevis böljande läktare och gungande sjöng vi med i världsstjärnans låtar tillsammans med drygt 67 000 andra fans. 

 

Det var en av höjdpunkterna under min sommar, som bjudit på många, många upplevelser att spara i minnesbanken. Just konserter under bar himmel är ett lika vanligt som uppskattat nöje för semesterfirande svenskar. Det händer något med oss då, under sommarens ledighet som i början känns som om den ska vara en mindre evighet. De långa, lata dagarna och ljusa, ljumma nätterna då Sverige stannar upp, andas ut och lever i nuet. Doften av kolgrill, smaken av solmogna jordgubbar och, senare, tomater, stekande sol och svalkande bad… 

 

Häromdagen fick jag en flaska rosévin av en vän. Hon hade köpt den i Frankrike och gav mig den som en förlängning av sommaren. ”Du är ju så somrig”, sa hon. Innerligt så, på gott och ont. Blir du också lätt nostalgisk nu i början av september? En liten känsla av vemod som kryper fram i takt med att sommaren går mot sitt slut – för den här gången. 

 

Men känn ingen sorg, Norrköping. Sommaren kommer igen. Och det finns så mycket att se fram emot, och då inte bara nästa år utan här och nu med höstens antågande. Det handlar inte om någon förnumstig mentalitet á la Alfons Åbergs farmor: ”Det är bra att ha tråkigt, annars fick man ju aldrig något kul”. Hösten bjuder ju på kul – den med. 

 

Många längtar tillbaka till rutinerna, själv är jag inget större fan. Tidiga morgnar och läggdags i rimlig tid, praktiska matlådor och värmeljus är inget jag ser fram emot. Likväl finns andra, fina skäl att gilla hösten – det bästa är känslan av nystart! Arbete, skola, aktiviteter och socialt liv väcks till liv efter sommarens dvala. Det blir som en fräsch uppdatering, likt en ny programvara. Det gäller även den egna personen, inget omvälvande behövs. Det kan räcka med ett frisörbesök och ett par nya skor för att känslas av 2.0 ska infinna sig. 

 

Om en vecka går hela Sverige till val. Oavsett utgång blir det en nystart med samarbeten att upprätta, löften att infria och problem att tackla. Det är utan tvekan en spännande höst vi går tillmötes. Själv är jag glad och tacksam att ha ett jobb där en dag sällan är den andra lik. 

 

Slutligen, något större behov av en lista med sommarens bästa tror jag inte finns. Däremot kan juni, juli, augusti-människor som jag behöva en påminnelse om den mörkare årstidens uppsidor. Så håll i hatten, för här kommer den:

 

  1. Alltings nystart
  2. Den höga, friska luften
  3. Svampplockning 
  4. Mustiga grytor
  5. AW:s och fler sociala sammanhang

 

Känn ingen sorg över sommaren. Tillåt dig att krypa upp i soffhörnet och deppa en stund. Gärna tillsammans med boken om stackars gubben Pettson, som efter att Findus tjatat ut honom i roddbåten, upptäcker att naturens brungrå skiftningar faktiskt är minst lika (nåja) vackra som försomrarnas grönska. 

 

Och att en uppdragen abborre eller två kan göra ens dag. 

 

Maria Björk Hummelgren

Näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren och krönikör i NT


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa