Slarva inte bort det fina Norrköping har

Carl Bildt och Ann Linde, två före detta utrikesministrar, kommenterar världsläget i ett inslag på Aktuellt. De fyller i varandras meningar. Håller med varandra.

Norrköping - en stad där vi just nu inte vet vilket styre vi har. Det är rörigt, minst sagt, skriver Lina Skandevall.

Norrköping - en stad där vi just nu inte vet vilket styre vi har. Det är rörigt, minst sagt, skriver Lina Skandevall.

Foto: Eva Jensen

Krönika2023-11-10 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen retorik om ”vi har ju fått ta över efter åtta års vanstyre” eller ”om vi hade fått fortsatt driva vår politik hade det sett ut såhär”. Jag inser hur jag nästan blir - stolt? Sunda människor som tidigare representerat två sidor av politiken blir starka tillsammans tack vare olika infallsvinklar och mångårig erfarenhet. 

Uppfriskande!

För jag orkar inte med retoriken som driver på polariseringen mer. Jag orkar inte med det politiska tjafset. INTE NU när världen brinner. Vilken ljuvlig dröm om de politiska retorikvapnen lades ner bara för en stund och vi gemensamt kraftsamlade - för att vi faktiskt befinner oss i en kris. På nationell nivå och i Norrköping. 

Norrköping - en stad där vi just nu inte vet vilket styre vi har. Det är rörigt, minst sagt. Jag vill vara stolt över Norrköping. Men nu behövs stabilitet i rådhuset. För det här påverkar staden, invånarna och näringslivet alldeles för mycket. 

En investerare satsar där kommunen redan förstått vad som gör en stad attraktiv: snabba processer, tillgång till mark och hög livskvalitet för att bo och verka i staden. Allt det där vi egentligen kan men vi behöver bevisa extra tydligt nu. Framför allt behövs en stabil, politisk ledning och en tydlig vision framåt.  

Jag tror den här tiden kommer sätta sig djupt i Norrköpings själ. Jag tror också den här tiden kommer vara början på något nytt. Jag tror det här är en tid då vi inser att vi måste kraftsamla kring en vision för att ta oss framåt. Och att vi måste göra det tillsammans. Det går bara om visionen är förankrad inte bara hos kommunledningen, den måste vara det hos invånare och näringsliv också.  

Det är så viktigt att vi inte slarvar bort det fina vi har i all oro och mörka rubriker. Norrköping har ju allt. Forskning, universitet, museum, kultur, ett perfekt logistiskt läge, vacker stadskärna och ett näringsliv som vill framåt. Som kämpar för Norrköpings väl. Det är något vi ska värna. Genom att skapa en vision - något att se fram emot, genom att kraftsamla tillsammans. Jag skulle välkomna det med öppna armar och många med mig. Det är jag övertygad om. Vi behöver en gemensam och långsiktig målbild.
 

Förändringar behöver inte vara negativa - tvärtom! Men de måste utföras på ett varsamt sätt och de får inte gå för fort. Helsingborg har gjort en inspirerande och imponerande resa med starkt förändringsarbete under flera års tid för att skapa en ny, gemensam vision. För det krävdes ett starkt reformprogram. Det var inget enkelt uppdrag för dåvarande stadsdirektör Palle Lundberg (numer vd för SKR). Han uttrycker sig klokt om hur han resonerade under förändringsprocessen: 

“Det handlar inte om att planera, det handlar om att parera. När jag känner tvivel betyder det att jag hela tiden måste ha uppmärksamheten utåt. Gör man en färdig plan kan man bli för kär i den och då förändras verkligheten. Var rädd om tvivlet och var inte alltför säker”. 

Vi måste framåt nu. Vi måste göra det uppmärksamt och med en vision vi alla formar gemensamt. Fågeln Fenix vingar måste vecklas ut med full kraft och ta nya, friska tag. Men för det krävs en stabil grund att stå på. 

 Lina Skandevall

Lina Skandevall är företagare i Norrköping och skriver krönikor i NT