Det var ju nyss en pandemi? Som väl när den bedarrade ersattes av ett krig. Orkar vi ta in allt? Bör vi ta in allt? Kan vi hitta något att klamra oss fast vid för att njuta av nyårsraketernas sista smällar och känna att det faktiskt blir ett gott, nytt år?
Ja. Det kan vi. Vi gör det genom att hitta lycka som står stark genom pandemier, lågkonjunkturer och krig. Låter det som en floskel? Förmodligen. Men se de senaste åren har forskarna börjat intressera sig rejält för denna högst individuella känsla – ofta i sammanhang som ekonomi eller neurovetenskap.
Vi människor vill må bra. När vi mår bra blir vi mer kreativa, vi blir friskare – och vi lever faktiskt längre. Dessutom vågar vi ta fler risker vilket gör att företag med välmående personal har potential att vara både innovativa och framgångsrika.
Forskningen mvisar att det är svårt att känna lycka om inte de grundläggande behoven är fyllda, som att ha tak över huvudet och att äta sig mätt. Det förklarar varför demokratiska länder tenderar att ha en lyckligare befolkning (där Finland är lyckligast och Sverige hamnar på sjunde plats) och de fattigaste länderna hamnar längst ner på lyckoskalan enligt FN:s World Happiness report
Men när vi väl är förbi fattigdomsgränsen bidrar inte pengar till lycka i den utsträckning vi kanske tror. Lyckan når vi heller inte genom att säga till oss själva att ”idag ska jag vara lycklig” – bara för att mötas av något oförutsett som gör att dagen ändå inte blir bra. Det blir snarare kontraproduktivt.
Eller som en av mina husgudar, den cyniske poeten Charles Bukowski döpt en av sina böcker till: ”what matters most is how well you walk through the fire”. (direkt översatt: Det som betyder mest är hur väl du tar dig igenom elden).
Den kan tolkas på flera sätt. Dels hur du tacklar motgångar. Men även att ett problem som du själv anser vara litet nästan är oövervinnerligt för någon annan. Det är min eld, och den bränns. Det som skiljer oss individer åt är hur vi väljer att tackla den.
För att bli motståndskraftiga i en värld av förändring behöver vi med andra ord lära oss att tackla motgångar för att må bra. Så här får ni fem, evidensbaserade verktyg som tar er framåt för att ta er an 2023.
1. Spirituellt. Det handlar inte nödvändigtvis om religion utan om att hitta en mening med livet. Det kan handla om en så enkel sak som att vara närvarande i en konversation, eller att känna tillit till att saker på ett eller annat sätt löser sig.
2. Fysiskt. Endorfiner frigörs i kroppen och du kommer känna hur sinnet lättar och tankarna blir klarare. Forskarna rekommenderar 30 minuter tre gånger i veckan.
3. Intellektuellt. Var nyfiken, ta in nya intryck. De personer som är nyfikna och vill lära sig mer är faktiskt inte bara lyckligare, de mår också bättre och lever längre.
4. Relationer. Att se till att ha gott om tid att umgås med dem vi verkligen tycker om. Men det handlar också om att vara snäll och generös.
5. Emotionellt. Vikten av att ta itu med svåra känslor. Det handlar om att lära sig att inte trycka bort dem, utan att lära sig att omfamna dem och acceptera dem. Då växer de sig inte större.
Med andra ord. Ta hand om dig. Stanna upp och njut av det lilla. Var nyfiken. Satsa på att förbättra relationer, var mer fysiskt aktiv och var tacksam för vad du har. Då blir du mer motståndskraftig för förändring. Något säger mig att vi kommer att behöva vara det.
Lina Skandevall är PR-konsult som skriver krönikor i NT