Det är både ett ökat intresse hos eleverna men även en tydlig politisk prioritering i Norrköping som ligger bakom de positiva siffrorna.
Sedan UF startade 1980 har UF-företagen ständigt ökat, även nationellt. Förra året startade totalt 36 273 företag, en ökning på 10 000 bara de senaste fem åren. Det finns ett större intresse för att driva företag. Det är mycket viktigt att ta tillvara på.
Därför är det lika sunt som välkommet att Norrköpings kommun under nästa år öppnar upp för UF som individuellt val för samtliga gymnasieprogram. Att få möjlighet att testa att driva företag under övervakade former ska självklart vara möjligt oavsett vilken utbildning du har valt.
Grattis Norrköping till den möjligheten! Men se till att förvalta den väl. Om UF som införs som valmöjlighet för samtliga gymnasieutbildningar måste det också finnas lärare på alla skolor som vill utbilda och entusiasmera ungdomarna. Balansräkningar, budgetar och årsredovisningar är faktiskt inte helt enkelt att förstå – men det är allmänbildande att göra det.
UF-företagandet varierar kraftigt mellan olika gymnasieprogram nationellt – exempelvis är siffran låg hos naturvetenskapliga program, fordons- och transportprogrammet och estetiska programmet. Men ju fler som får upp intresse för företagande desto bättre. Ju mer diversifierat näringsliv vi har desto mer bärkraftigt blir det.
Varför det entreprenöriella tänket är så viktigt? Teori mår bra av att kompletteras med entreprenörskap. Det lär dig att se möjligheter, behov, du blir lösningsorienterad. Att lyfta fram nyfikenhet, initiativförmåga, kreativitet och skapa självförtroende i tidig ålder är enormt viktigt för att stå rustad inför en framtida rörlig och osäker arbetsmarknad som kräver stor flexibilitet. Oavsett yrke har du nytta av dessa egenskaper.
Har du drivit UF-företag i gymnasiet är sannolikheten dessutom större att du startar företag i framtiden. Företagande är nämligen smittsamt. Har du det i släkten, har du vänner som driver företag eller har du testat på det själv är tröskeln betydligt lägre för att själv ta steget. Sannolikheten är också större till ett välbetalt jobb, enligt forskning. Med andra ord är entreprenörskapstänket en nyckel till framgång.
Framför allt behöver gymnasieeleverna uppmuntras till att fortsätta driva sina företag även efter gymnasiet. Väl där har företagsorganisationer och kommunen ett viktigt ansvar. Dels handlar det om ett välmående företagsklimat, dels handlar det om att Nyföretagarcentrum, Almi och andra företagsinstanser fångar upp de nykläckta företagarna direkt och ger dem en vänlig puff i rätt riktning. För UF-företagen behövs. Precis som alla andra företag, inte minst i pandemitider.
Alla företag var från början små och nystartade. Ju fler företag vi har, desto fler framgångsrika företag skapas. Entreprenörer kommer lösa många av framtidens problem tack vare tekniska innovationer, nya synsätt och nya, kreativa lösningar. Fyra av fem jobb skapas dessutom i små och medelstora företag.
En sista hälsning till alla som funderar på att starta företag. Bara gör det. Gör det du tycker är kul. Känner du drivkraften – kör. Fortsätt skapa, göra skillnad och fortsätt drömma oavsett vad andra säger. Då kommer du att lyckas.
Det är när entreprenörskap blir lika självklart som en anställning som samhället har lyckats.
Lina Skandevall
PR-konsult som skriver krönikor i NT