Det är inte utan att det är lite deppigt just nu. Hösten faller visserligen förvånande många på läppen. Även en sommar- och sol-dyrkare kan för all del uppskatta klara oktoberdagar med hög luft och färgsprakande trädkronor. Emellertid gör de dagarna knappast hela årstiden, i stället tycks de där vind- och regnpinade varianterna dominera senhösten.
Dessvärre är det inte bara vädret som känns frostigt just nu. Det tycks råda en allmän nedstämdhet, med kraft att påverka mänskligheten i grunden. Vi hukar oss inför faktumet att vi på fler och fler platser blir färre och färre.
Norrköping krymper, till exempel. Vid utgången av september låg befolkningen på 144 900 personer vilket var 260 färre än vid årsskiftet, enligt kommunens hemsida. Tydligen är det första gången på 2000-talet som det sker. Barnafödandet har varit rekordlågt under 2023 och 2024, trots att antalet Norrköpingsbor i ”barnafödande” ålder är relativt högt. Antalet födda ligger på den historiskt låga nivån under 1,5 barn per kvinna.
Trösterikt är det knappast att Norrköping är långt ifrån ensamt i denna utveckling. Födslarna minskar generellt i hela Sverige, i januari var siffran den lägsta sedan 2002. Sett i förhållande till befolkningsmängd har antalet bebisar per kvinna aldrig varit så lågt sedan mätningarna startade 1749!
2023 uppmättes, enligt Statistiska Centralbyrån, den lägsta befolkningstillväxten i Sverige på 20 år. Invånarantalet krympte i 193 av Sveriges 290 kommuner. I Sollefteå kommun kände man sig förra året nödd och tvungen att vidta åtgärder i form av en temavecka med sloganen ”Älska mer – vi behöver bli fler”. Just i Sollefteå härledde kommunstyrelsens ordförande problemen till stängningen av BB några år tidigare och att det gjorde människor otrygga.
Skälen varierar förstås individuellt, men som samhällstrend går det att spekulera i vad som orsakar den större oviljan att föröka sig. Tidigare i historien har nedgång i ekonomin och presumtiva föräldrars tunnare plånböcker, setts som en orsak. Den trenden ska inte vara lika tydlig nu på 2020-talet. I stället är det en mer oroande anledning som antas ligga bakom den minskade nativiteten: brist på framtidstro. Klimathotet och det osäkra geopolitiska läget, i synnerhet. Man vill helt enkelt inte sätta barn till denna otrygga värld.
Vissa, som förmodligen inte tänkt färdigt, jublar åt den omvända befolkningstillväxten. Människor tär på jorden och klimatet alltså är det positivt att vi blir färre, lyder argumentet. Men det är ju inte antalet munnar som ska mättas som är problemet, utan hur det görs. Människors briljans och kompetens behövs för att stävja klimathotet.
Därtill uppkommer på sikt andra problem med ett minskat tillskott telningar. Vi har redan i många år talat om demografiska utmaningar och den uppochnervända befolkningspyramiden, med en växande åldrande population (som lever allt längre) och en krympande del som ska försörja allt fler. Ett minskat barnafödande riskerar att öka den problematiken.
Företag och offentliga verksamheter lider redan nu av brist på kompetens. Hur ska det bli framgent? Redan nu ser vi effekter av ett vikande befolkningsunderlag underifrån, med skolor och förskolor som stängs på grund av för små barnkullar. Och inom fastighetssektorn börjar samtalen svaja – behövs ett ökat bostadsbyggande om vi blir färre?
Så här ett drygt år senare tycks Sollefteås grepp inte ha lett till så många fler invånare. Kanske inte så förvånande. Att skaffa familj är för de flesta ett stort steg som börjar och slutar med en egen längtan och vilja. För att den ska rota sig i kroppen behövs en omgivning som upplevs som socialt och ekonomiskt tillåtande och trygg, såväl på nära håll som globalt.
Vi behöver arbeta för att Norrköping och resten av världen ska vara en plats där familjer vill bildas och barn föds till kärlek och glädje, inte rädsla och ångest. Barnen är vår framtid, sägs det, och det gäller att blivande föräldrar också tror på det. Också i mer kylslagna tider.
Maria Björk Hummelgren
Maria Björk Hummelgren är vice vd och näringspolitisk chef vid Östsvenska handelskammaren och krönikör i NT.