V:s slutreplik: Snedtänkt av Moderaterna

Vi håller med Moderaterna om två saker i deras svar till oss. För det första är det bra att äldreomsorgens situation diskuteras mer.

Skatten på hederligt arbete får gärna sänkas medan de arbetsfria inkomster på aktier, kapital, bolagsvinster, arv och värdeökningar som Moderaterna sänkt bör höjas till minst samma nivå som på arbete, skriver vänsterpartisterna Nicklas Lundström, Ricardo Olivares och Rahmo Sheeq Aadan.

Skatten på hederligt arbete får gärna sänkas medan de arbetsfria inkomster på aktier, kapital, bolagsvinster, arv och värdeökningar som Moderaterna sänkt bör höjas till minst samma nivå som på arbete, skriver vänsterpartisterna Nicklas Lundström, Ricardo Olivares och Rahmo Sheeq Aadan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-09-27 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik

"Vänta inte med demensvården till efter valet" NT 17/9

Och att det verkligen inte bör väntas till efter valet med att satsa på demensomsorgen. Tyvärr kör Moderaternas debattartikel efter de kloka inspelen alldeles ner i diket. Och krascher med dunder och brak. Några sakupplysningar till Moderaterna och norrköpingsborna:


Sophia Jarl tycks inte ha varit helt uppmärksam under de många och långa budgetdebatter vi haft i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet har nämligen inte på många årtionden föreslagit någon kommunskattehöjning i Norrköping. Något som större delen av debattartikeln anklagar oss för. Kommunala skattehöjningar ska i det längsta undvikas eftersom de slår lika hårt mot rik och fattig. Det som behövs är rättvisa skatter på riksnivå. Det betyder enligt oss att skatten på hederligt arbete gärna får sänkas medan de arbetsfria inkomster på aktier, kapital, bolagsvinster, arv och värdeökningar som Moderaterna sänkt bör höjas till minst samma nivå som på arbete. Då skulle Sverige ha råd med de enorma välfärdssatsningar som såväl äldreomsorgen som skolan och sjukvården behöver.


Här i kommunen finansierar vi våra förslag om att satsa på äldreomsorgen med att spara något mindre, sluta skattefinansiera charterflygplatsen och sänka de höga lönerna på 70 000 eller mer för heltidspolitiker som Sophia Jarl. 


Vänstern röstade nej till Moderaternas förslag om att flytta pengar från en hårt ansträngd hemtjänst till demensomsorgen. Det står vi för. Hela äldreomsorgen behöver ju mer, inte mindre pengar. Att flytta pengar ger inte fler undersköterskor. Men vi håller som sagt med om att demensomsorgen lider idag och inte kan vänta till efter valet. Därför kommer vi naturligtvis att satsa stort när tilläggsbudgeten för kommunen ska antas den 25 oktober. Vi hoppas såklart att Moderaterna också kommer att orka satsa på demensomsorgen. Då kanske vi till och med kan vinna omröstning och slipper vänta till valet.


Tyvärr måste vi dock tolka Moderaternas svar på frågan om man är beredd att satsa pengar som ett tydligt nej. Man kommer inte att återställa nedskärningen om 42 miljoner kronor på demensomsorgen om man vinner valet. Eller för den delen i sitt förslag på tilläggsbudget. Det är såklart dåligt för våra äldre, men det är bra att de politiska alternativen blir glasklara för Norrköpingsborna.