Visst ska vi växla över till euro även i Sverige

Svenska kronan får allt lägre värde i relation till euron. Liberalerna har länge argumenterat för att Sverige ska ansluta sig till euron. Det är dags nu.

Ett alternativ är att knyta den svenska kronan till euron på samma sätt som den danska kronan är knuten till euron, skriver Lisbeth Andersson (L). Bilden från Ströget, Köpenhamn.

Ett alternativ är att knyta den svenska kronan till euron på samma sätt som den danska kronan är knuten till euron, skriver Lisbeth Andersson (L). Bilden från Ströget, Köpenhamn.

Foto:

Debatt2024-05-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det tid för sommarsemester och vi är många som vill röra oss till grannländerna och till övriga Europa. Det kommer att kosta. Resan, boendet och maten kostar mera för att den svenska kronan ligger så lågt i värde och det är verkligen dags att gå över till euron. Det är osäkert och dyrt också för företagen, eftersom kronan har blivit en svagare valuta. 

Svenska kronan är en liten valuta som kanske är undervärderad men är inte attraktiv vid handel med andra länder. Därför är det viktigt att ha euron med en stabil växelkurs som ger trygg och planeringsbar handel med våra viktigaste marknader. 

När Sverige gick med i EU år 1995 stod euron i cirka 7,50. Idag får vi betala nästan tolv svenska kronor för en euro. Ett alternativ är att knyta den svenska kronan till euron på samma sätt som den danska kronan är knuten till euron. 

Den danska kronan är knuten fast till euron med ett värde på 7,46 och den svenska kronan skulle kunna knytas till ett något högre värde. Den svenska kronan skulle då alltså ha ett fast värde i förhållande till euron. Det är dags att fundera vidare och ta ställning för euron så snart som möjligt.