Vindkraftsutbyggnaden kan inte vänta

Monica Holstad och Anna Drake, Liberalerna i Norrköping skriver i en debattartikel att det är politikernas skyldighet att utgå från en försiktighetsprincip.

Självklart tycker vi i Naturskyddsföreningen att det är viktigt att boende som kommer få vindkraftverken i sin närhet får komma till tals och att hänsyn ska tas så att de påverkas på ett rimligt vis, skriver Stefan Arrelid.

Självklart tycker vi i Naturskyddsföreningen att det är viktigt att boende som kommer få vindkraftverken i sin närhet får komma till tals och att hänsyn ska tas så att de påverkas på ett rimligt vis, skriver Stefan Arrelid.

Foto: Magnus Andersson

Debatt2021-12-14 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Frågorna kring vindkraften snurrar" NT 6/12

De vill stoppa vindkraftsutbyggnaden och de vill att en utredning tillsätts för att se över alla de frågor som omgärdar vindkraften och dess effekter på människor, djur och natur.

Vindkraft har funnits länge och det finns redan mycket kunskap om hur vindkraftsverk påverkar miljön. Många länder ligger före Sverige i vindkraft, bland annat Danmark, Tyskland och Skottland. 
Att vindkraftverken blir högre innebär att de ger större effekt vilket är bra för att klara en långsiktigt hållbar fossilfri energiproduktion. Det innebär också att utbyggnaden ger färre vindkraftsverk totalt, jämfört med att bygga tidigare storlekar på vindkraftsverk. Vindkraften behöver byggas i hela landet, både till havs och på land. Naturskyddsföreningens inställning är att det inte ska byggas där det finns höga naturvärden eller platser som har riksintressen för friluftsliv eller är utpekade som tysta områden. Vi ser också positivt på att nya vindkraftsetableringar ger kompensation tillbaka till bygden och de människor som påverkas av vindkraftsutbyggnaden.

Det Monica Holstad och Anna Drake efterfrågar sker redan i prövningen som Länsstyrelsen gör när de får in en ansökan om att få bygga en vindkraftspark. Självklart tycker vi i Naturskyddsföreningen att det är viktigt att boende som kommer få vindkraftverken i sin närhet får komma till tals och att hänsyn ska tas så att de påverkas på ett rimligt vis. Detta gäller även för att naturen inte ska ta för stor skada. Vi Naturskyddsföreningen Norrköping kommer också granska och yttra oss när det blir dags för allmänt samråd över vindkraftärenden inom kommunen. 

Vi i Naturskyddsföreningen anser att viktigast nu är att dagens politiker är skyldiga att med full kraft snabbt vidta åtgärder för att klara Parisavtalet från 2015 och den nyligen gjorda överenskommelsen som världens länder antog i Glasgow i november 2021. Det är mycket bråttom om världen ska klara 1,5 graders målet. Tar inte politikerna det ansvar som krävs, så kommer skadorna för människor, djur och natur bli ofantligt stora med klimatkatastrofer och människoliv. 

”Frågorna snurrar kring vindkraften” är Liberalernas rubrik och vår fråga till dem är vad svarar ni dagens klimatengagerade ungdomar, som är djupt oroliga för sin framtid. Varför gjorde ni inget utifrån det ni redan visste?