Vill vi gå med i en kärnvapenallians?

Från att ha arbetat aktivt för fred och för avskaffande av kärnvapen i många år verkar det nu paniskt bråttom att gå med i Nato.

Svenska och fnska soldater vid militärövningen Cold Response 2022 som hölls i mars i Nordnorge tillsammans med Nato.

Svenska och fnska soldater vid militärövningen Cold Response 2022 som hölls i mars i Nordnorge tillsammans med Nato.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Debatt2022-04-21 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför är det så, Sverige är ju inte hotat? 

Förut har man utlovat folkomröstning om frågan skulle bli aktuell. Men nu verkar det som att det räcker med ett rådslag inom socialdemokratiska partiet enligt Magdalena Andersson. Och bråttom är det som aldrig förr. Massmedia och politiker hetsar upp stämningen. 

Hur skulle det vara om alla lugnade ner sig och tänkte efter? Tänkte på kampen mot en svensk atombomb på 50-talet när framförallt de svenska kvinnorna fick dåvarande statsminister Tage Erlander och andra att tänka om. Varför tror man att Nato är ett så säkert skydd?

Om Nato skulle placera kärnvapen här, hur säkra blir vi då? USA som styr Nato har haft tokiga presidenter förr och kan få det igen. Och varför skall vi följa Finland när vi lika gärna kan följa Irland, Österrike och Schweiz som valt att ställa sig utanför Nato.

Vi vill fortsätta leva i ett någorlunda självstyrande demokratiskt land och vill fortsätta vara en förnuftig röst i världen där vi kan fortsätta lägga resurserna på att rädda klimatet för kommande liv.