Naturvårdsverket ska enligt beslut om uppdrag från regeringen genom bidrag finansiera och samordna utvalda kommuners arbete med att utveckla arbetssätt för en koordinerad process för att möjliggöra effektiva plan- och tillståndsprocesser för etablering av ny kärnkraft. Syftet med bidragen är att skapa beredskap inom kommunerna att hantera processerna för ny kärnkraft och därmed bättre förutsättningar för korta prövningstider. Naturvårdsverket ska också skapa förutsättningar för ett fungerande kunskapsutbyte och vidare lärande av fler kommuner för en effektiv utbyggnad av ny kärnkraft samt sprida kunskap om hur utbyggd kärnkraft får Sverige att minska klimatutsläppen.
Nyligen lämnade den styrande minoriteten i Valdemarsvik in en ansökan till Naturvårdsverket om just ett sådant bidrag. Enligt ansökan finns det ett privat företag som planerar och har genomfört en förstudie för en SMR-park på en fastighet i Valdemarsviks kommun. Kommunen vill därför anställa en person för att ansvara för kunskapsuppbyggnad och ta fram rutiner och arbetssätt för ett framtida arbete i syfte att stärka kommunens beredskap för etablering av ny kärnkraft.
Denna ansökan har inte delgetts till varken kommunstyrelse eller kommunfullmäktige. Inte heller information i frågan har delgetts respektive politiskt organ.
I den styrande minoritetens budget anges att Valdemarsvik ska vara en kommun med en öppenhet att diskutera etableringar av olika fossilfria kraftslag. Sverigedemokraterna, Landsbygdspartiet och Moderaterna har dock offentligt angett att de avser att avstyrka den planerade vindkraftsanläggningen med 16 verk strax norr om Valdemarsvik där en konkret ansökan nu är inlämnad till Länsstyrelsen. Detta utifrån, som vi uppfattar det, miljöskäl, att verken kommer att synas samt att de innebär påverkan för närboende.
Valdemarsviks kommun har nu beviljats 800 000 kr för pilotprojekt i syfte att utveckla arbetssätt för effektiva planerings- och tillståndsprocesser vid etablering av ny kärnkraft. Etablering av en ny kärnkraftsanläggning i kommunen verkar därför inte stöta på patrull hos de styrande partierna. Hur närboende berörs, miljön i området påverkas eller hur mycket en kärnkraftsanläggning syns verkar inte ha stämt till eftertanke. För att inte tala om vilken påverkan och ingrepp som infrastruktur i form av vägar och elnät ut till den berörda fastigheten i Gryt innebär för närboende och fastighetsägare.
Vindkraft finns över hela landet. Kärnkraft på ett fåtal platser. Vindkraftsetableringar drivs av näringslivet. Kärnkraft är beroende av oerhörda investeringar från staten och ett garanterat, högt, pris per kilowattimme från elabonnenter under många, långa år. Den styrande minoriteten verkar vara beredda att förstöra för garanterade etableringar i form av vindkraft, och samtidigt kasta pengar och tid efter en dyr teknik med minimal möjlighet att komma till stånd. Är det vad den kommunala organisationen ska hålla på med?
Ingela Jansson
Göran Karlsson
Madeleine Wiström
Carola Andersson
Rosa Jonsson
Anders Carlsson
Jenny Elander Ek
Samtliga Centerpartiet i Valdemarsvik