Då beskrevs avtalsrörelsen som den tuffaste någonsin med stigande inflation och räntor och prischocker för både arbetsgivare och arbetstagare. Parterna tog dock i slutändan sitt ansvar och vi ser nu försiktigt positiva tecken på förbättrade förutsättningar.
Målet i kommande löneförhandlingar måste givetvis vara att fortsätta på den ansvarsfulla vägen och inte riskera det vi har uppnått så här långt genom alldeles för kraftiga löneökningar. Därför är det anmärkningsvärt att flera fackförbund redan pratar om höga löneökningar kombinerat med krav på kortare arbetstid.
Nu är det istället viktigare än någonsin att fokusera på kärnan i Industriavtalet - att stärka industrins och därmed Sveriges internationella konkurrenskraft. Alla tjänar på en större kaka att dela på.
Under hela förra året innebar höginflationsekonomin åtskilliga prövningar, inte minst för våra medlemsföretag inom småhusbyggandet, tryckeribranschen och lantbruket. Dessa branscher har små marginaler och för dem och majoriteten av Sveriges producerande företag är stärkt konkurrenskraft avgörande för en positiv utveckling.
Mer än hälften av våra medlemsföretag säger att de redan idag har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. Ett införande av arbetstidsförkortning skulle kraftigt öka kostnaderna och göra det ännu svårare att hitta rätt kompetens. Att flera fackförbund för fram tankar om arbetstidsförkortning framstår i ljuset av detta som väldigt utmanande.
Den svenska modellen för lönebildning har utformats för att vara självreglerande med en stark koppling till företagens konkurrenskraft och ekonomiska uthållighet. Den ger en välkommen stabilitet och förutsägbarhet för alla parter.
Under de senaste decennierna har Sverige tappat i produktivitet, konkurrenskraft och välstånd. Konkurrenskraft och produktivitet är nyckelfaktorer för att skapa förutsättningar för tillväxt och välstånd. Det gör det extra viktigt att den kommande avtalsrörelsen präglas av ansvarsfullt agerande i Industriavtalets anda. Bara då kan vi gemensamt fortsätta färden mot en stärkt konkurrenskraft, vilket gynnar både våra företag och deras anställda, men även samhällsekonomin i stort.