Därför valde vi socialdemokrater att tidigt meddela att det nu är upp till Sophia Jarl att försöka bilda ett majoritetsstyre i Norrköping.
Vårt beslut grundar sig på att alla partier måste ta ansvar för valresultatet, och, utifrån rådande läge i Sverige och världen, kunna bilda en ny stark majoritet. Vi socialdemokrater går nu i konstruktiv opposition men kommer fortsatt vara en kraft för att tillsammans med andra utveckla Norrköping.
Förra veckan presenterade Sophia Jarl sitt nya styre och jag hade nog, för att uttrycka det milt, förväntat mig mer. Hittills tycker jag att det hela faller rätt platt. Det nya M/SD-styret verkar inte ens veta i vilken form de ska styra. Än mindre lyckas de prestera någon politik.
Först gör M/KD och L klart att det är de, och ingen annan, som ska vara kommunens regering. I en mycket svag minoritet. Sedan någon dag senare så verkar även SD ingå – i allafall om man får tro SD:s Christopher Jarnvall, som menar att de också ingår i majoritetsstyret och som även fått en kommunalrådspost.
För att röra till det ännu mer svarar Sophia Jarl på en direkt fråga från en journalist att SD inte är ett oppositionsparti. Vi tolkar detta som att Norrköping numer styrs av M, SD, KD och L.
I ett försök att förklara och reda upp i regeringsröran hänvisar Sophia Jarl till Kvartettens överenskommelse med Miljöpartiet under förra mandatperioden, en jämförelse som haltar betänkligt. Kvartetten styrde i minoritet och förhandlade budget med Miljöpartiet. Det nya styret har tagit in SD i regeringen. Det är en stor skillnad.
Det är även rimligt att en ny majoritet presenterar vilken politik man ska driva. Under pressträffarna lyfte det nya M/SD-styret företag, valfrihet och ekonomistyrning som exempel på prioriteringar, men sa inte ett ord om vad det innebär konkret. Alla tre är synnerligen viktiga områden och kräver därför en tydlighet i vilken riktning Norrköpings kommun ska ta. Men icke, de lämnar helt öppet för tolkningar.
Något tydligare blev de förvisso, när de presenterade sin politik för ökad trygghet. Jag delar till och med deras uppfattning i flera delar. Helt enkelt därför att jag och Sophia Jarl presenterade samma innehåll under en pressträff våren 2021 och det arbetet redan är igång.
Det mest intressanta är att Sophia Jarl i debatt efter debatt under valrörelsen sagt att det som Norrköpings kommun gör gällande trygghetsarbete inte spelar någon roll. Vi skulle också gärna vilja veta hur majoriteten tänker kring det viktiga förebyggande arbetet? Kanske har Moderaterna och Sverigedemokraterna sagt stopp där?
Sammanfattningsvis är mycket kopplat till den nya majoriteten fortfarande höljt i dunkel.
Det jag undrar är vad de egentligen säger. Ekonomisk styrning handlar enligt min mening om att ha kontroll på kommunens ekonomi och att inte göra av med mer pengar än vi har. Valfrihet i min värld handlar om möjligheten att exempelvis kunna välja en pedagogisk inriktning eller en utförare, som är bra för mig eller mina barn. Men är det vad M/SD-styret menar?
Eller är det klassisk moderat politik med skattesänkningar och oseriösa ekonomiska dynamiska effekter de avser? Innebär deras syn på valfrihet att kommunen inte längre ska driva någon omsorg i egen regi?
Det M/SD-styret hittills har presenterat väcker dessvärre mer frågor än ger svar. Något mer än några rubriker och svävande svar tycker jag att det nya styret rimligtvis kan presentera.