Vi vill rikta ett stort tack till alla medarbetare

2022 kommer att gå till historien av många anledningar, ett år kantat av krig och kriser med pandemin i ryggen har givit ett ansträngt läge i många delar av samhället.

Medarbetarna är vår viktigaste resurs och kompetensförsörjningen är utan tvekan en av våra allra största utmaningar framåt - utan medarbetare blir det ingen vård till våra patienter, skriver Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Alexander Höglund (L). Arkivbild.

Medarbetarna är vår viktigaste resurs och kompetensförsörjningen är utan tvekan en av våra allra största utmaningar framåt - utan medarbetare blir det ingen vård till våra patienter, skriver Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Alexander Höglund (L). Arkivbild.

Foto: Jasmine Hübinette

Debatt2023-04-17 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2022 var också ett valår med maktskifte i Sverige och i regionen. Ett drygt halvår har gått sedan Östgötasamverkan (M, KD och L)  med stöd av Sverigedemokraterna tog över ledningen i Region Östergötland. Vi utgör ett stabilt ledarskap med mandat att leda och styra, en styrka inte minst i dessa oroliga tider vi befinner oss i och som vi även ser framöver, med en tuff ekonomisk situation med ökande kostnader i hela samhället - även för våra verksamheter.

På regionfullmäktigesammanträdet den 18 april presenteras Region Östergötlands årsredovisning för 2022. Vi ser att många av de mål som satts upp tyvärr inte uppfyllts och i diagrammen pekar linjer alltför många gånger åt fel håll. Bakom siffrorna står det östgötar med vårdbehov som väntat alltför länge i en vårdkö. 

Östergötland är ett län med goda förutsättningar för en bra och tillgänglig vård. Men när vi mäter oss mot andra regioner finns det alltför många områden där vi hamnar långt under rikssnittet, bland annat inom primärvården samt barn och ungas hälsa, det är viktiga områden som vi prioriterar framåt. 

Covid-19 har fortsatt sätta stor press på sjukvården, även om den inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Smittspridningen har under perioder varit omfattande och antalet patienter på våra sjukhus har varit högt. Redan innan pandemin hade vårdköerna vuxit sig långa i Region Östergötland och många östgötar har därför fått vänta alltför länge på den vård som de har rätt till och behöver - det är något som kommer kräva stor kraft att komma ifatt.



I november lade Östgötasamverkan fram en genomarbetad budget där bemanningskrisen i vården stod allra högst på agendan. Medarbetarna är vår viktigaste resurs och kompetensförsörjningen är utan tvekan en av våra allra största utmaningar framåt - utan medarbetare blir det ingen vård till våra patienter. Det rådande bemanningsläget skapar risker inte bara för patienter utan sätter ytterligare press på den befintliga vårdpersonalen. 

För att vara en attraktiv arbetsgivare måste Region Östergötland klara att fokusera både på att tillvarata och behålla befintlig personal men samtidigt också arbeta för att attrahera nya medarbetare. Men det kräver också att vi vågar pröva nya arbetssätt och fokusera på att ge rätt vård till rätt patient i rätt tid. 

Hälso- och sjukvården i Region Östergötland befinner sig i ett tufft läge men det finns samtidigt stora möjligheter och potential. För att den potentialen ska komma till sin rätt måste verksamheten byggas från grunden och tillhandahålla det väsentliga för östgötarnas bästa – vårdkvalitet, hälsoförebyggande arbete, patientsäkerhet, ökad tillgänglighet för patienterna samt forskning och utveckling.
 

Region Östergötland har mycket potential även inom andra områden, vi ska fortsätta sträva efter att vara en hållbar region i framkant som är attraktiv att leva och verka i. I Östergötland ska kulturlivet frodas och företag ska utvecklas och trivas. Ett starkt och dynamiskt näringsliv är en grundsten för en attraktiv region, som i sin tur skapar grund för en stark välfärd. Resmöjligheterna ska vara goda, både inom länet, såväl som över länsgränserna. Landsbygdens villkor ska tydligt få plats på den politiska agendan. 

Vi ser med ödmjukhet på den stora utmaningar som Region Östergötland står inför och vi vill rikta ett stort tack till alla medarbetare i regionens många verksamheter för det fantastiska arbetet ni lagt ned under 2022. Det har varit ett extremt tufft år och det är fortfarande ansträngt på många håll. Vi vet att ett tack inte på långa vägar är tillräckligt och det är därför bemanningskrisen får fortsatt högsta prioritet.