Vi tycker inte att Norrköping är tråkigt

Vi ska behålla och utveckla Norrköping som en levande och kreativ stad att bo i och besöka.

Den budget som Norrköpings kommun lägger på kultur årligen är stor i jämförelse med många andra svenska kommuner och inte minst mätt per invånare, skriver Reidar Svedahl (L), kommunalråd. Arkivbild.

Den budget som Norrköpings kommun lägger på kultur årligen är stor i jämförelse med många andra svenska kommuner och inte minst mätt per invånare, skriver Reidar Svedahl (L), kommunalråd. Arkivbild.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2023-04-23 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Investera i kulturen för en bättre framtid" NT 19/4

Den 19 april 2023 skriver Knutsson och Sarring med flera i ”Investera i kulturen för en bättre framtid” att Norrköping är ihålig som en ost. Lösningen enligt författarna är en ökad finansiering från kommunens sida av kulturprojekt och kulturaktörer. Från Borgerlig Samverkan tycker vi inte att Norrköping är ihåligt som en ost och för den delen inte heller en tråkig stad. 

Norrköping är en levande och kreativ stad dit företag söker sig, där fler studenter påbörjar sin universitetsutbildning, där fler jobb skapas och dessutom växer staden genom nya stadsområden växer fram och infrastruktur som utvecklas. 

Det som vi ser gör Norrköping till en levande, kreativ och trygg stad är att människor som bor här har friheten att välja hur de vill njuta av vår stad. Exempelvis genom att investera i sina individuella passioner av alla dess slag, att kunna ta del av ett levande restaurangliv men också att fritt kunna röra sig runtom i staden. Norrköping är och ska vara en mångfacetterad plats där medborgarna oavsett intressen, bakgrund och behov känner möjligheter att odla just de intressen som de brinner för. 

Författarna föreslår att kommunen och det lokala näringslivet ska gå samman och avsätta medel till kulturaktörer i staden. Det är tuffa ekonomiska förutsättningar som råder just nu och varje del av den kommunala förvaltningen har utmaningar kopplat till sin budget. Kultur- och fritidsnämnden som disponerar drygt 408 miljoner årligen har även de ett tufft uppdrag men har kompetenta tjänstepersoner och folkvalda politiker som mest lämpligt vet hur den budget som nämnden har bör förvaltas. Den budget som Norrköpings kommun lägger på kultur årligen är stor i jämförelse med många andra svenska kommuner och inte minst mätt per invånare. Som kommun ska vi alltid vara en möjliggörare för att våra medborgare med innovativa och kreativa idéer omsätter dessa i verklighet.

Från Borgerlig Samverkan vill vi tacka alla som bidrar till att skapa en levande, kreativ och trygg stad oavsett inom vilken bransch eller näring. Vår stad växer med att Norrköpingsborna känner innovationskraft att skapa något som man som individ vill och behöver gör Norrköping till en levande, kreativ och trygg stad och förutsättningarna att skapa dessa miljöer återfinns hos primärt civilsamhället - inte kommunen.  

texten har uppdaterats