Debatten om skolans framtid i Norrköping har länge förmörkats av ”tråkiga nyheter”. Problemet är att vi i kommunen måste anpassa oss till en ny demografisk verklighet.
De goda nyheterna, som jag vill förmedla, är att Utbildningsnämnden styr skutan mot en budget i balans och att vi öppnat två nybyggda skolor till hösten. Den gamla Vilbergsskolan rivs för att ge plats för en modern och fin skola. Rambodalsskolan byggs om till en anpassad skola, och den verksamhet som nu bedrivs i paviljonger vid Strömvillan ska få en permanent plats där. En ny och anpassad förskola byggs nu vid Söderledskyrkan i Vilbergen. Allt är inte bara svart.
Vi ligger inte heller på latsidan när det gäller skolutvecklingen i vår kommun, och jag vill nämna en del av det viktiga arbete som vi genomför och har genomfört sedan Sverigedemokraterna och Borgerlig samverkan tillsammans började forma om skolpolitiken. Vi politiker ansvarar för Utbildningsnämndens arbete och genom Uppdragsplanen ger vi instruktioner till Utbildningskontoret hur de ska arbeta med kunskap och trygghet, grundat i hur vi ser på framtiden för skolan i Norrköping.
Flera av de uppdrag som vi givit tjänstemännen börjar nu ge frukt, och inom området kunskap har vi tagit fram en handlingsplan för att arbeta med våra särbegåvade elever, och där kompetensutveckling för lärarna och konkret planering nu blir nästa steg.
Vi arbetar också aktivt med modersmålsundervisning och studiehandledning, för att skapa en bättre arbetsmiljö och en mer effektiv verksamhet för elever och lärare.
Vi planerar för ett likvärdigt fritidshem för alla barn, mellan 6 och 12 år, som är i behov av denna verksamhet, och vi jobbar aktivt för att fler barn ska få en meningsfull fritid efter skolan.
Snart kommer vi också att införa ett ”Förväntansdokument” – från Skolverket till elever och vårdnadshavare, där skolans uppdrag och elevernas samt vårdnadshavarnas ansvar konkretiseras – allt för att skapa en bättre studiemiljö och en god skolkultur i våra skolor.
Vi inrättar också resursklasser och vi planerar att fördubbla antalet platser.
Vi ser betydelsen av särskilda undervisningsgrupper i grundskolan, i svenska och matematik – för att öka måluppfyllelsen – och få fler elever som klarar gymnasiet.
Sverigedemokraterna har länge arbetat med ett koncept för ett välfungerande KAA (kommunalt aktivitetsansvar) för ungdomar som varken studerar eller arbetar. Många aktiviteter för att nå fler ungdomar pågår.
Inom området trygghet stärker vi arbetet med problematisk skolfrånvaro och värnar en tillgänglig och närvarande elevhälsa. Vi uppdaterar också krissamarbetet med våra friskolor och ser till att alla ungdomar – oavsett skolform – skyddas på bästa sätt vid allvarliga händelser.
Hur ser då framtiden ut?
För oss Sverigedemokrater är kunskap och trygghet varandras förutsättningar, och i en orolig värld med alltför mycket våld och allvarliga händelser, vill vi satsa på att inrätta en akutskola.
En akutskola är en disciplinär åtgärd och en organisatorisk lösning, där man tillfälligt kan ge elever som agerar våldsamt och som utgör ett hot mot sin omgivning, undervisning på annan plats. Syftet är att försäkra skötsamma elevers studiero och trygghet. Genom att starta en akutskola kan vi bedriva det långsiktiga arbetet med trygghet och studiero på ett mer effektivt sätt, ge lärarna tid till att öka kvaliteten i undervisningen och stärka deras ledarskap.
Vi tar ansvar för skolans framtid.
Gunilla Hellberg
Gruppledare i Utbildningsnämnden för Sverigedemokraterna