Replik
"Vi vill stoppa Borgerlig samverkans utförsäljningar" NT 23/1
Frågan om hur välfärden, och andra delar som kommunmedborgarna förväntar sig av en kommun, ska organiseras är intressant och viktig. Där är Olle Vikmång och jag överens men vi verkar ha olika ingångsvärden. Jag ser att vi bygger en kommun stark genom att låta fler vara med och ta ansvar för att det ska finnas exempelvis en bra skola och en äldreomsorg av god kvalitet.
Jag ser också att det finns lokala entreprenörer som vill kliva fram och utveckla vår kommun genom att de tar över delar att det som kommunen idag gör i egen regi idag. Ett exempel kan vara att utveckla invånarnas konsert- och kongressanläggning.
Under Louis De Geers (LDG) tak drivs idag en kommunal restaurang, en kommunal champagnebar, kommunal catering och kommunala skattepengar läggs också på att driva konferensverksamhet. Jag är inte helt säker men tror ändå att exempelvis den kommunala champagnebaren är ganska unik i kommunsverige. Hela verksamheten har historiskt sett varit starkt beroende av skattepengar eftersom politiken under lång tid försökt förhindra verksamheten att konkurrera alltför mycket med lokala företag. Det har gått så där.
Det är klart att verksamheterna i LDG konkurrerar med företag och den kommunala konkurrensen har dessutom spätts på när politiken årligen justerat eventuella förluster vid bokslut. Med detta sagt; LDG i kommunal regi kommer aldrig kunna nyttja sin fulla potential om inte politiken är villig att satsa skattebetalarnas kapital för att konkurrera ut privata restauranger, barer och konferensanläggningar. I en borgerligt styrd kommun kommer inte det att hända. Tvärtom - vi söker nu entreprenörer som kan utveckla LDG fullt ut. Olle Vikmång kallar detta för att ”sälja ut”. Jag kallar det för att tillvarata Norrköpings intressen.
Socialdemokraternas paradgren både i rikspolitiken och i kommunsverige har under många år handlat om att smutskasta företag inom exempelvis välfärden. Smutskasta genom att lyfta fram fusk, skandaler och vinster som används till annat än att höja kvalitén i verksamheterna.
När vi tog över Norrköpings kommun efter nästan 100 år av socialdemokratisk styrning så levererade den kommunala hemtjänsten ungefär 60 procent av den tid äldre har rätt till enligt biståndsbeslut medan de äldre som valt en annan utförare än kommunen fick upp till 90 procent tid utförd.
Så Olle Vikmång och hans partikamrater runt om i Sverige kastar sten i glashus. Om den kommunala verksamheten verkligen levererade betydligt högre kvalité än den privata så hade resonemanget varit logiskt men fakta är ju något annat. Vi får nu arbeta vidare med höja kvalitén i den kommunala hemtjänsten samtidigt som vi arbetar för att Norrköping ska bli mer attraktivt för fler utförare.
Avslutningsvis: Jag kommer fortsätta hävda att det lokala näringslivet är helt avgörande för att säkra skatteintäkter till kommunens välfärd. Det finns inget annat sätt att finansiera skola, vård och omsorg än via skatteintäkter och dessa skapas initialt av privata företag.
Det sambandet är oerhört viktigt att förtroendevalda värnar. Gör man det så förstår man också vikten av att kommunen släpper in fler företag som utförare eller låter företag helt ta över vissa verksamheter.