Vi ska vara tillgängliga för våra kommuninvånare

Självklart jobbar vi för att vara en attraktiv arbetsgivare, precis som alla andra organisationer och företag.

Varje dag levererar vi undervisning, social omsorg, underhåll av gator och parker och en rad andra tjänster och service som våra invånare behöver och som vi ansvarar för, skriver Anna Selander.

Varje dag levererar vi undervisning, social omsorg, underhåll av gator och parker och en rad andra tjänster och service som våra invånare behöver och som vi ansvarar för, skriver Anna Selander.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-10-07 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln ”Nice to have” skalas ner till ”need to have”?

Vi som arbetar i Norrköpings kommun och dess bolag finns till för invånarna. Varje dag levererar vi undervisning, social omsorg, underhåll av gator och parker och en rad andra tjänster och service som våra invånare behöver och som vi ansvarar för. För att lösa det uppdraget behöver vi vara tillgängliga för såväl invånare som våra kollegor inom kommunen. Genom att ha gemensamma arbetstidsavtal som stödjer uppdraget blir vi en helhet.

Vi har 12.000 fantastiska medarbetare som går till jobbet för att bidra till välfärden varje dag. När vi i samband med rekrytering söker nya medarbetare ser vi glädjande att det är många, med hög kompetens och möjlighet att välja arbetsplats, som aktivt söker sig till tjänster inom Norrköpings kommun. Självklart jobbar vi för att vara en attraktiv arbetsgivare, precis som alla andra organisationer och företag. Det finns många delar att beakta i ett sådant arbete. Även om kommunen har ett brett uppdrag, med många olika verksamheter och kompetenser som jobbar i den, så bör principerna för var och ens anställningsvillkor vara lika. Så är det inte idag.

Omkring 1100 av våra medarbetare omfattas av kontorsarbetstidsavtalet som nu sagts upp av arbetsgivaren. Vi säger upp det för att vi vill vända på perspektiv och sätta verksamheternas, invånarens och företagarnas behov i första rummet: kommunen ska vara tillgänglig också på klämdagar. Genom att vi nu tar bort sommar- och vintertid samt de schemalagda klämdagarna, får vi en jämnare fördelning av arbetstiden över året som också matchar behoven för dem vi finns till för på ett bättre sätt.

Ett nytt avtal ska nu förhandlas fram tillsammans med fackliga parter. Som arbetsgivare vill vi värna flexibiliteten för den enskilda kontorsmedarbetaren. Man ska kunna anpassa sina arbetstider utifrån sitt eget livspussel och med hänsyn till verksamhetens behov. Istället för att schemalägga lediga klämdagar runt storhelger vill vi öka möjligheten för kontorsmedarbetare att påverka när de vill ta ut sin flextid.

Vi går nu in i förhandling om nytt arbetstidsavtal med god förhoppning om att hitta en god lösning tillsammans!

Anna Selander, kommundirektör