Apropå
"Flera förslag som hotar Norrköpings kulturliv" NT 10/8
Kulturdebatten ska förvisso inte dras i långbänk men utifrån Lena Lundmans artikel finns det uppenbarligen fortfarande aspekter att lyfta för att bidra till en rimligare diskussion om kultur menar vi från KDU Östergötland.
Vi kan inte annat än att instämma med tidigare skribenter från Borgerlig Samverkan och Moderata Ungdomsförbundet gällande att kultur i form av konst, musik, litteratur, film och teater för att nämna några kategorier är subjektiva och individuella preferenser. Därför ska inte skattekollektivet bekosta eller kontrollera det individuella valet av vilken kultur som man själv vill konsumera. Men de argument som Lundman (S) lyfter som exempelvis att kulturen skapar stadens identitet och stadsbild eller att kulturen (i termer av konst, musik, teater mm) integrerar nya medborgare är något vi ställer oss starkt kritiska emot.
Stadsbilden av Norrköping med exempelvis Industrilandskapet som Lena Lundman själv ger som exempel har byggts fram av företagare som trodde på staden och ville investera i dess potential. Och det är beklämmande att de skribenter som vurmar för hög skattefinansiering av kulturen aldrig tycks se att möjligheterna för utveckling och innovation ligger hos drivna, intresserade och kunniga människor – inte hos kommunen. Vi som en stark förespråkare för civilsamhället tror verkligen på att kraften och glädjen att hålla igång sin förening och samlas kring ett gemensamt intresse skapas av Norrköpingsborna och inte de skattefinansierade kulturinstitutionerna.
En ökad integration av nya medborgare är otroligt viktigt för samhället att hantera men att skattefinansierad kultur är lösningen håller vi inte med om. Integrationen kommer genom utbildning – i skolan, på KomVux och på praktikplatser ute på olika arbetsplatser. När människor möts precis som Lena Lundman skriver men vi håller inte med om att det är på en 90 procent subventionerad konsert med SON som just den viktiga mötesplatsen för integration sker.
Genom de förslag som Borgerlig Samverkan lagt för att dra ner på de kommunala kostnaderna för en symfoniorkester, ett konsert och kongresshus och en kommunal filmfond så kommer mer av de gemensamma medel vi alla betalar in kunna användas till kärnverksamheten: utbildning, vård- och omsorg, trygghetssatsningar och en fungerande kollektivtrafik. För det är något som ofta glöms bort att alla kommuninvånare kan inte ens på ett bra sätt ta sig in till Louis De Geer, Hallarna, Cnema eller Stadsmuseet eftersom bussen slutade gå när regionen heller är medfinansiär till en Symfoniorkester.
Vi tycker Lena Lundman (S) kan fundera på vad det skapar för gemensam tilltro till det offentliga uppdraget när skattemedel strösslas samtidigt som kärnuppdraget brister.