Vi politiker bör leva som vi lär

Martin Sjölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Söderköping borde också bidra till sparandet genom att avstå höjning av arvodet, anser representanter för Söderköpingsinitiativet.
Martin Sjölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Söderköping borde också bidra till sparandet genom att avstå höjning av arvodet, anser representanter för Söderköpingsinitiativet.

Söderköpings kommun befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge.

Debatt 11 maj 2023 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Överskottet på cirka 20 miljoner kronor för 2022 ser ut att bli ett minst lika stort underskott under 2023. 

På det senaste mötet med kommunstyrelsen tog den politiska majoriteten, Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna beslut att införa anställningsstopp och restriktivitet vad gäller inköp och investeringar. Beslutet blev föremål för debatt på kommunfullmäktiges efterföljande möte där kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) svarade ”alla kommer behöva bidra för att komma igenom situationen på bästa sätt”. 

Men när Martin Sjölander svarar alla så menar han alla förutom sig själv och övriga politiker. För i nästföljande ärende var det ett nytt reglemente för arvoden som låg på bordet för beslut. Vi i Söderköpingsinitiativet yrkade på det självklara att inte öka några politikerarvoden utan att ligga kvar på 2022 års nivåer. Ett yrkande som fick stöd av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och delar av Liberalerna, men som röstades ner av övriga partier, Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

Arvodesökningarna är inte stora och kostnaderna för politikerorganisationen är små i förhållande till kommunens totala kostnadsmassa. Men i ett sådant här läge handlar det om att visa gott ledarskap och att leva som man lär.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa