Vi måste alla värna det fria ordet

Det är verkligen en skrämmande utveckling när det fria ordet ska beskäras och fördomar, godtycklighet och rädsla ska styra politiska beslut likaså beslut på tjänstemannanivå.

Debatt 1 november 2022 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Jag blir både upprörd och ledsen" NT 27/10

Jag läser Lena Blomkvists inlägg och instämmer i vad hon har skrivit. 

Vi som är kritiskt granskande vet att Sverigedemokraterna står för bristande humanism, rädsla för mångkulturella yttringar och nationalism. Detta är inte Sverige och de värderingar som vi stått för under lång tid, en historisk epok som nu hotar att splittras.

Och när det gäller ordet bristande vandel så tar man sig för pannan.

 

Titta i backspegeln och se vad Sverigedemokraterna har gjort.

Är inte det bristande omdöme att slåss med ordningsvakter, hänga ut folk i sociala medier, slåss med järnrör och skriva hatmail så undrar jag vad bristande vandel egentligen betyder.

Nej, man ska inte kasta sten när man sitter i glashus.

De är ett hot mot vår demokrati, det fria ordet, humanismen och toleransen för olikheter. 

Det är olikheterna som skapar dynamik i ett samhälle. Det är tilliten mellan människor och empati för vår nästa som flyr från krig och nöd som utgör kittet i vårt samhälle. Detsamma gäller u-landsbiståndet som nu också ska minska.

 

Vakna upp! Vi får nu efter det här valet av svenska folket ett kallare, hårdare samhälle präglat av mindre medmänsklighet och intolerans och politisk retorik som syftar till att söndra och splittra i stället för att ena.

Är detta det Sverige vi vill se i framtiden?

Ett Sverige som stänger sina gränser, ett Sverige där sannolikt våldet kommer att öka i stället för att minska och där misstron och intoleransen breder ut sig?

Vi har all anledning att vara stolta överallt vi har och vi har verkligen råd att fortsätta dela med oss. Annars är vi bara en liten lort som Astrid Lindgren så rätt skrev.

Vi måste alla ta ansvar nu och stå upp för det fria ordet och värna vår demokrati varje dag. Därför att nu är det viktigare än någonsin.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa