Vi måste agera – våra barnbarn hinner inte

Det kan knappast vara brist på information som är orsaken till valresultatet.

Debatt 20 september 2022 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimat- och miljöfrågor får sedan flera år stora rubriker och plats dagligen i våra nyheter. Torka, översvämningar, dödande rekordvärme och bränder, höjd havsnivå av snabbt smältande isar. 

Kan det brista i förmågan att koppla samman miljö- och klimathotet med det egna ansvaret som avgör val av politiker? Det är så mycket bekvämare att blunda och hoppas att det ordnar sig ändå.


Övergången till ett hållbart samhälle är faktiskt inte så smärtsamt som det kan verka.
Vi kommer att få ett bättre liv. Men uppoffringar och livsstilsförändringar är ett måste. Det måste till nu direkt om vi ska ha minsta chans att klara krisen. Det gäller framför allt våra barn och barnbarns framtid.  Några av mina barnbarn kan komma få uppleva år 2100. Vad är det för framtid vi lämnar över till dem? Ju längre vi väntar desto dyrare och svårare blir det. Människor som är rädda tänker inte rationellt. När vardagstryggheten är hotad tar man gärna till sig de grunda analyserna och enkla lösningarna. Det är människors värderingar vi måste arbeta med att förändra. Kan kunskapsbrist var en orsak? Man ser att träden är gröna och att överflöd av mat finns i alla butiker. Vad är då problemet? Att förstå uttryck som ”förstörd biologisk mångfald”, Parisavtalet max. 1,5 graders temperaturhöjning och ”Tipping Point” samt ”viktig kolsänka” är inte så enkelt. Betydligt enklare är att se priset för bensin och diesel. Men mera bilåkande med fossila bränslen är ju som att hälla bensin på en brasa istället för att försöka släcka den.

 

Vissa tycker att vi inte påverkar så mycket när Kina släpper ut så mycket mera.
Men då ska man betänka att vår överkonsumtion kommer från Kina och genererar utsläpp där och vid långa transporter hit. Per capita släpper svensken ut mera än kinesen.

 

Miljövetare och forskare med bred kunskap ifrågasätts av vissa politiker med stor makt. Med slutsatser baserade på tyckande utan vetenskaplig grund. De partiledare som skriker högst och som ifrågasätter klimathotet och önskar ta bort anslag för natur, miljö och klimatåtgärder tar hem makten. Jag som lärt mig att kunskap är makt. 

Mera lågmälda partier som baserar politiska beslut på forskning för att kunna stoppa jordens fördärv, tystas ner och förtalas. Det är djupt olyckligt. För oss alla men främst för kommande generationer. Jag kan för övrigt inte begripa vad natur, miljö och klimat har med politik att göra.  Vi är ju alla en del av naturen och fullständigt beroende av den. Oavsett politisk uppfattning. Lyssna på forskningen och agera nu och det direkt!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa