Vi har tagit viktiga steg mot ett tryggt Norrköping

I årets första kommunstyrelse tog vi två viktiga steg framåt mot ett tryggare Norrköping, skriver Sverigedemokraternas Christopher Jarnvall och Jonny Modigh.

Det arbete som vi nu – tillsammans med våra samarbetspartners i Borgerlig samverkan – på allvar har satt igång är viktigt, skriver Christopher Jarnvall och Jonny Modigh.

Det arbete som vi nu – tillsammans med våra samarbetspartners i Borgerlig samverkan – på allvar har satt igång är viktigt, skriver Christopher Jarnvall och Jonny Modigh.

Foto: Pär Andersson

Debatt2024-01-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dels lyfte vi vårt förslag om möjligheten att söka efter narkotika i våra skolor med hjälp av hundar. Detta har vi Sverigedemokrater drivit och fått igenom tillsammans med Borgerlig samverkan. Dels gav vi ett positivt svar till regeringen och Sverigedemokraterna på riksplanet: Norrköping står bakom förslaget om säkerhetszoner i vissa områden. 

Det faktum att alla partier – även i oppositionen – i stort sett kunde enas om att gå vidare på dessa områden visar att de flesta nu förstår allvaret.

Narkotikahundarna är en del av trygghetspaketet vi driver tillsammans med Borgerlig samverkan: Ordningsvakter, kameror och narkotikahundar. Hundarna, som efter skoltid kan söka efter droger, är extra viktiga av flera skäl: Narkotikan har, enligt uppgifter från polisen, under senare år blivit starkare och därmed också farligare. 

Dessutom tvingar äldre kriminella ofta de yngre att transportera, förvara och sälja narkotikan. Söker vi igenom skolorna, kan vi bidra till att slå undan benen för de rötägg som utnyttjar barn och unga för sin kriminella verksamhet.

Tidigare har vi fattat beslut om att anställa fler ordningsvakter. Dessutom har vi kommit överens med polisen om att sätta upp fler kameror.

När det gäller kameror är det viktigt att få upp dem på hållplatser och centrala platser i staden, där vi vet att människor ofta utsätts för brott. Dels fyller kameror en viktig preventiv funktion: Brottslingar undviker platser där de kan hamna på film. Dels hjälper en kameradokumentation polisen i dess arbete med att identifiera och ta fast brottslingar.

Kriminella som maskerar sig för att undvika identifiering på film utsätter sig samtidigt för allmänhetens uppmärksamhet och kan sedan avslöjas genom att vittnen faktiskt kontaktar polisen.

Slutligen kommer säkerhetszonerna i vissa brottsutsatta områden – som regeringen och Sverigedemokraterna är överens om - att genomföras. Dessa skulle vara på plats till 1 mars, något som hade påskyndat säkerhetsarbetet i Norrköping och alla andra kommuner. 

Men vänsteroppositionen har satt sig på tvären och vill fördröja införandet. Det finns dock en klar majoritet för säkerhetszonerna i riksdagen och vi ser fram emot att de kommer under våren – helst redan i mars. De kommer att underlätta kampen mot de kriminella gängen.

Det arbete som vi nu – tillsammans med våra samarbetspartners i Borgerlig samverkan – på allvar har satt igång är viktigt. Det borde ha gjorts i Norrköping för länge sedan. Vi kommer också att fortsätta med det. Detta är nämligen basen för att Norrköping skall fungera liksom en förutsättning för vanliga, hederliga människors välbefinnande. Vi kommer inte att ge oss förrän Norrköping är tryggt igen.