Vi behöver hållbara åtgärder

Debattklimatet. Oredan i Norrköpings fullmäktiga beror delvis på en svag politisk majoritet, hävdar Sophia Jarl.

Debattklimatet. Oredan i Norrköpings fullmäktiga beror delvis på en svag politisk majoritet, hävdar Sophia Jarl.

Foto:

Debatt2017-06-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sabina Bernsköld (S) skriver i NT en artikel som spänner över ett brett spektrum av i bästa fall kreativa tankar om läget i Norrköpings politiska sfär. Betraktelsen avslutas med två frågor; Dels med vilka partier jag, ledare för det största oppositionspartiet, vill samarbeta med och dels vilka politiska partners moderaterna ser i Norrköping.

Moderaterna ser idag tveklöst Alliansen som huvudalternativet. Lokalt, regionalt och i riket vill vi se ett starkt mandat för moderaterna och en stark sammanhållen Allians. För demokratins skull och eftersom Bernsköld ställer frågan vill jag tillägga att inom vårt parti har vi en ordning där vi gemensamt beslutar hur och om vi vill samarbeta med andra partier. Jag hoppas att Bernsköld och andra gräsrötter inom (S) har fått vara med i processen som gav Norrköping Kvartetten? Därmed vill jag vara tydlig med att C, L och KD som samarbetspartners är moderaternas linje - inte bara ”Sophia Jarls linje”. Vi hoppas givetvis att en röst på något av allianspartierna i slutänden leder till ett borgerligt styrt Norrköping, Östergötland och Sverige.

När ändå Bernsköld bjudit in mig i debatten vill jag passa på att ur ett större perspektiv ge min syn på den politiska situationen i Norrköping. Oredan som råder i fullmäktige kan vid första anblicken vara ett uttryck för oacceptabelt uppförande från enskilda ledamöter precis såsom presidiet skriver i NT. Det kan också vara bristande kraft från socialdemokraternas fullmäktigeordförande. Men skrapar vi på ytan så ser jag att det uteslutande beror på en svag politisk majoritet som systematiskt duckar för att driva svåra frågor.

Norrköping står inför en rad utmaningar utifrån vad som händer i vår omvärld. Kommunen måste exempelvis kunna hantera återvändare som stridit för terrornätverk som Daesh. Kommunen måste tillsammans med skolinspektionen klara av att säkerställa att de religiösa friskolorna står bakom det jämställda samhälle vi står upp för och kommunen måste kunna hantera att fler flickor på våra kommunala skolor av religiösa skäl inte kan delta i den ordinarie undervisningen för att de tvingas bära slöja. Det är bland annat sakfrågor som dessa, som fått debatten i fullmäktige att haverera.

Både (S) och (M) har, under flera år, haft en strategi att inte driva frågor som kan uppfattas som främlingsfientliga eller populistiska i spåren av flyktingströmmen. Nu har tiden sprungit ikapp detta förhållningssätt och ett parti har till och med sprungit om. Vi vet alla att jag syftar till SD.

Tyvärr upplever jag en oförmåga hos (S) att identifiera de viktigaste problemen i Norrköping. Partiet tycks vilja utmåla dessa frågor som främlingsfientliga, populistiska utspel där det verkar viktigare att slå fast vilket parti som mest närmar sig SD snarare än att hitta hållbara åtgärder. I ett moderatlett Norrköping hade den politiska majoriteten varit proaktiv och skapat breda politiska lösningar för att förekomma den debatt vi nu ser lokalt.

Det är inte försent för (S) att ta tag i dessa frågor under denna mandatperiod. Vi är positiva till och stödjer långsiktiga överenskommelser. För ett bättre Norrköping och för ett debattklimat i fullmäktige värdigt Sveriges nionde största kommun.

Fullmäktige

Läs mer om