Vem ligger bakom byggnationen av moskéerna?

Ofta vet vi inte vad som händer bakom moskéernas väggar, lika litet som vi har koll på vem som bekostar bygget och sedan kontrollerar moskén och dess verksamhet.

SD skriver i en debatt att de vill stoppa byggnationen av moskéer där finansieringen är oklar. Arkivbild.

SD skriver i en debatt att de vill stoppa byggnationen av moskéer där finansieringen är oklar. Arkivbild.

Foto: Thomas Möller

Debatt2022-07-08 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har sett oroande exempel i flera svenska städer, men även i Norrköping och Linköping finns stora frågetecken. Att politiker i våra kommuner ställer sig bakom att möjliggöra uppförandet av fullskaliga moskéer med oklar finansiering är ansvarslöst och riskerar att spä på framväxten av parallellsamhällen. Sverigedemokraterna går därför till val i höst på att i Norrköping och Linköping motverka just att sådant sker.

I Hageby i Norrköping står en halvfärdig moské. Verkliga och potentiella finansiärer är något Norrköpings islamiska center – huvudmännen – håller tyst om. Föreningen bakom moskén säger, att man inte tar emot pengar från utlandet. Men man vill heller inte svara på varför man har ett konto för insamling från just utländska givare. 

Samtidigt står en påbörjad byggarbetsplats i närheten av Idrottsparken i Norrköping sedan några år. Där vill man också bygga en moské. Ingen tycks riktigt veta vad som händer där eller vem som ligger bakom. Arbetet verkar nu ha tagits upp igen. Vad händer, vem ligger bakom?

Nu upprepas mönstret i Linköping där Linköpings moskéstiftelse vill bygga en moské i Lambohov, i anslutning till gammal svensk kulturmark. Men ansvariga personer vill absolut inte avslöja för journalisterna vilka finansiärer som finns bakom projektet och man skriver i sina egna förvaltningsberättelser att man har sökt stöd hos utländska ambassader.    

Vi skall inte behöva oroa oss för att det smyger sig in missionerande islamister bland finansiärerna och tar kontroll över vad som görs och sägs i moskéer i Sverige. De övriga partiernas naivitet i att acceptera dessa moskébyggen reducerar det till att handla om bygglovsfrågor eller diskussioner kring hur många decibel ett böneutrop får omfatta. Risken med detta är att vi i stället får ett antal parallellsamhällen som växer fram, vilka i längden tränger ut det samhälle de allra flesta av oss vill ha.

Vi skall inte acceptera det vilt främmande inslag som islamismen utgör i vårt svenska samhälle. Vi minns ju alla med stort obehag korankravallerna i april där våra svenska poliser stenades av islamister. Det är så det blir med parallellsamhällen.

SD kräver öppenhet och transparens i processerna – så att vi på ett tidigt stadium skall kunna säga ”nej” till mosképlaner som inte är förenliga med Sverige och vår kultur.