Vem är ockupant och vem är ockuperad?

En träffad byggnad i Gaza city söndagen den 15 oktober.
En träffad byggnad i Gaza city söndagen den 15 oktober.

Rubrikens retoriska fråga är värd att påminna om när detta skrivs och media rapporterar om Hamas urskillningslösa våld mot civilbefolkningen i Israel.

Debatt 16 oktober 2023 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns inga ursäkter för attacker mot civila, det gäller såväl Hamas som den israeliska armén. Det som nu pågår, massiva bombningar mot Gaza och uppmaningar till befolkningen i norra Gaza att på 24 timmar ta sig söderut, är orimligt och absurt. Möjligheterna att sätta sig i säkerhet är minimala och bristen på nödvändiga faciliteter blir än mer akut. Israel genomför nu en etnisk rensning och fördriver en miljon människor från sina hem. 

Vart dessa människor ska kunna ta vägen på den lilla Gazaremsan – betydligt mindre till ytan än Söderköpings kommun - är inte begripligt, vilket också världssamfundets ledare med FN-chefen Guterres i spetsen förtvivlat påpekar. Det kommer att bli en katastrof, säger han i sin vädjan till Israel och till stormakterna, framför allt USA.

 

Trots Hamas vansinnesattack mot oskyldiga civila, kan man konstatera att staten Israel i princip har totalkontroll över Gazaremsans palestinska befolkning. Drygt två miljoner människor trängs på den lilla ytan, 80 procent av den vuxna befolkningen är arbetslös. Vatten, elektricitet och gas är bristvaror. Sjukvården fungerar knappast ens för akuta tillstånd. Även tillgången på mat är otillräcklig. Nu, efter Hamas angrepp i södra Israel, har alla leveranser till Gaza av sådant som är livsnödvändigt stängts ner av den israeliska armén. 

 

De israeliska regeringarna har också över tid tillåtit och uppmuntrat allt fler bosättningar på Västbanken. Numera finns det 800 000 judiska bosättare i detta område. Därmed har territoriet som skulle utgöra grunden i en tvåstatslösning successivt krympt. En egen infrastruktur för bosättarna - det gäller vägnät och vattentillgångar och får inte användas av den palestinska befolkningen - säkerställs också. Möjligheterna för palestinierna att bygga upp en egen stat ekonomiskt blir alltmer omöjlig. Vidare vräks den palestinska befolkningen i östra Jerusalem från sina hem och trängs därmed ut ifrån den stad där man i många fall bott i generationer.

 

Den olagliga ockupationspolitik som Netanyahu-regeringen har genomfört i alltmer extrem riktning leder i sin tur till religiös fanatism och stöd för Hamas bland palestinierna. 

Det finns bara en väg till fred. Både Hamas och Israel måste upphöra med de besinningslösa attackerna mot civila. Sedan behöver världssamfundet med USA i spetsen ta initiativ för att förhandla fram ett nytt Osloavtal. Men det i sin tur kräver att den israeliska staten bestämmer sig för om palestinierna ska erbjudas en riktig stat utan bosättningspolitikens klor, alternativt att palestinierna på Västbanken och Gaza ska få bli medborgare i en större stat som välkomnar såväl judar som palestinier. 

 

Tyvärr är ett tredje och dystrare alternativ det mest troliga – en fortsatt politik för att tvinga bort palestinierna från sina hem. Det är en definitiv folkfördrivning och etnisk rensning. Det kommer dock inte att kunna ske utan uppblossande desperat gerillamotstånd i städerna, från alltmer förtvivlade människor som upplever att deras människovärde tagits ifrån dem. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa