Varor som tillverkas i Sverige behöver kollektivmärkas

De som tagit en kryssning till vårt grannland Finland har säkert märkt att många varor i affärer och butiker bär en symbol. Symbolen är en nyckel med en finländsk flagga.

Vi Kristdemokrater anser att det bör införas ett svenskt kollektivmärke där det tydligt framgår att varan är tillverkad i Sverige, skriver flera medlemmar i Kristdemokraterna.

Vi Kristdemokrater anser att det bör införas ett svenskt kollektivmärke där det tydligt framgår att varan är tillverkad i Sverige, skriver flera medlemmar i Kristdemokraterna.

Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/TT

Debatt2021-05-19 20:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte svårt att förstå vad denna symbol betyder. Det är ett kollektivmärke för varor som tillverkas eller produceras i landet. De som tagit en kryssning till vårt grannland Finland har säkert märkt att många varor i affärer och butiker bär en symbol. Symbolen är en nyckel med en finländsk flagga. Det är inte svårt att förstå vad denna symbol betyder. Det är ett kollektivmärke för varor som tillverkas eller produceras i landet.

Vi Kristdemokrater anser att det bör införas ett svenskt kollektivmärke där det tydligt framgår att varan är tillverkad i Sverige. På många förpackningar står det att varan är tillverkad i Sverige, men som konsument är det svårt att veta vad det betyder. I vårt grannland beviljas endast en produkt som tillverkas eller en tjänst som produceras i landet. Kravet är att produkten ska vara inhemsk till minst 50 proent.

En av de senaste i raden av större fabriker som ska flytta sin produktion utomlands är Göteborgs kex i Kungälv. Fabriken kommer flytta till Lettland nästa år efter 130 års verksamhet. Findus fabrik i Bjuv som flyttade till Tyskland efter 75 år är ett annat exempel. Vi anser att en kollektivmärkning skulle motverka det, men det krävs ett bättre företagsklimat.

Kristdemokraterna vill sänka skatterna för företag och anställda. Våra svenska företag ska inte behöva flytta utomlands. Skatterna behöver sänkas. Vi ska säkerställa en trygg välfärd och en rimlig levnadsstandard för alla människor i samhället. Sänkt företagsskatt och ett kollektivmärke på svenska varor är ett bra steg på vägen till ett bättre samhälle för både konsumenter och företag.

Vidare anser vi att svenska exportvaror skulle få ett ökat förtroende med ett kollektivmärke. Det finns en stolthet, gemenskap och kvalitet i att veta att en vara är tillverkad i Sverige. I en tid av Coronapandemi och miljöproblem finns en ökad insikt i samhället om vinsterna med närproducerade varor. Ett kollektivmärkesyfte är vara en garanti för dess tillverkning i Sverige, vilket vi behöver se mer av.