Värna om den biologiska mångfalden

Vår påverkan på miljön har resulterat i en utrotningstakt av arter hundra gånger snabbare än på naturlig väg. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa detta, skiver debattörerna.

Vissa gräsmarker är viktiga för den biologiska mångfalden.

Vissa gräsmarker är viktiga för den biologiska mångfalden.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Debatt2020-07-21 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige står i blom. Det är nog många med oss som har längtat efter våra vackra naturmiljöer, surrande bin, prunkande parker och myllrande ängar. Människan har alltid varit beroende av naturen. Som odlingsmark, energikälla eller för rekreation. Men just nu står vi inför en utveckling utan motstycke i mänsklighetens historia. Vår påverkan på miljön har resulterat i en utrotningstakt av arter hundra gånger snabbare än på naturlig väg. Forskare menar att planeten är på väg mot en sjätte massutrotning; något som senast skedde när dinosaurierna dog ut.

För att motarbeta denna utveckling måste vi bevara, återställa och förstärka den livskraft som naturen ger, genom rening av luft och vatten, pollinering, näringsämnen och resurser av olika slag. Det är ekosystemtjänster som är ovärderliga för vårt samhälle. Rätt satsningar på naturen ger också motståndskraft mot klimatförändringar och extremväder. Den biologiska mångfalden är själva förutsättningen för naturens processer och därmed i förlängningen för vårt samhälle och vår ekonomi. Den är naturens eget försäkringsbolag. 

När EU-kommissionen presenterade sin strategi för biologisk mångfald blev vårt gröna inflytande i EU tydligt. Tack vare vårt gröna parlamentariska arbete ska nu en tredjedel av EU:s yta skyddas och skadad natur ska återställas. Nu återstår arbetet med att gå från ord till handling. 

Såväl lokalt som på EU-nivå fortsätter Miljöpartiet kämpa för den biologiska mångfalden. I EU kämpar vi för att ställa om jordbrukspolitiken för att den bättre ska värna den biologiska mångfalden. Av EU:s jordbruk ska 30 procent bli ekologiskt till 2030 och vi vill se bindande minskningsmål för bekämpnings- och gödningsmedel. Lokalt i Östergötland kämpar vi för att fortsätta ha en hög andel ekologiskt jordbruk och ekologisk mat i offentlig verksamhet som stärker vår biologiska mångfald. 

Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den massutrotning av arter som vi tyvärr är på väg in i, och dessutom lindra konsekvenserna av den. Det kommer att kräva investeringar utan motstycke i mänsklighetens historia. Konsekvenserna blir annars förödande för den biologiska mångfalden, människan och ekonomin.

Vi får därför inte längre se satsningar på miljö och naturvård som kostnader. Det är investeringar, som kommer att ge bästa tänkbara avkastning i framtiden.