Varje enskild röst och god gärning räknas

Vi är skyldiga alla de som byggde upp det samhälle som sakta växte fram under efterkrigstiden vår största respekt. Det var eldsjälar som slet för att ett mera jämlikt och rättvist samhälle, skriver Birgitta Eriksson. Arkivbild från gruvstrejken december 1969.
Vi är skyldiga alla de som byggde upp det samhälle som sakta växte fram under efterkrigstiden vår största respekt. Det var eldsjälar som slet för att ett mera jämlikt och rättvist samhälle, skriver Birgitta Eriksson. Arkivbild från gruvstrejken december 1969.

Läste med intresse socialdemokraterna Annika Strandhäll och Camille Egberths inlägg i NT och instämmer till fullo i deras inlägg, skriver Birgitta Eriksson.

Debatt 3 maj 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Vi ska inte tyst se på när kvinnorna får ta smällen" NT 29/4

Vi ser nu historiskt höga nivåer för Socialdemokraterna i opinionsmätningarna och till det finns en anledning. Synd bara att det stödet inte fanns innan valet. 

Därför att nu börjar vi se effekterna av den borgerliga politiken med stöd av SD. Det är den nuvarande regeringen som har det fördelningspolitiska ansvaret. Och det är inte förvånande att man väljer att satsa på försvaret, mer pengar till storföretagen med deras enorma vinstmarginaler och mer kapital till de vinstdrivande skolorna med allehanda skolpolitiska experiment. Ett exempel är de nationella proven som stressar eleverna och mera mäter stresståligheten hos varje elev i stället för de faktiska kunskaperna. 

Återigen fråntar man den enskilda läraren ansvaret för eleverna och inför prov som är andefattiga och inte innehållet den komplexitet och dynamik som de borde göra.  I slutändan är det eleverna som får betala för alla dessa reformer.

Med den borgerliga regeringens politik är det precis som det sägs i debattartikeln att det förebyggande arbetet i skolan nu försämras.

Det finns pengar, men hur fördelas de? Det finns bara ett svar på hur vår välfärd som andra har byggt upp före oss och slitit hårt för ska förbli. Och det är så enkelt egentligen. Mer personal till skolorna, inte minst resurser och elevassistenter, mer personal till hemtjänst och åldringsvård. Överallt inom välfärden ropar personal på fler medarbetare för att kunna utföra sitt viktiga arbete. Har politikerna dålig hörsel eller vill de inte lyssna alls?

Vi är nämligen skyldiga alla de som byggde upp det samhälle som sakta växte fram under efterkrigstiden vår största respekt. Det var eldsjälar som slet för att ett mera jämlikt och rättvist samhälle. Idag lever vi i ett historielöst samhälle och det är i längden farligt.

Till sist är det så att regeringens satsning på gängkriminaliteten aldrig kommer att ge resultat om inte de förebyggande insatserna prioriteras.Varje enskild individ har också ett ansvar för att bidra till integriteten i vårt samhälle. Minskade ekonomiska klyftor leder till en bättre integrering 

Och då är det varje enskild röst som räknas och varje god gärning emot din medmänniska. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa