Vargen bidrar till en ökad biologisk mångfald

Vi människor är en del av naturen och vi i Naturskyddsföreningen anser att vi ska förhålla oss så till den och inte förstöra eller förvalta skogen så att djur och växter försvinner eller till och med utrotas.

Vi i Naturskyddsföreningen anser att vi inte ska förstöra eller förvalta skogen så att djur och växter försvinner eller till och med utrotas, skriver Stefan Arrelid, Naturskyddsföreningen i Norrköping.

Vi i Naturskyddsföreningen anser att vi inte ska förstöra eller förvalta skogen så att djur och växter försvinner eller till och med utrotas, skriver Stefan Arrelid, Naturskyddsföreningen i Norrköping.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Debatt2021-03-25 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Myndigheterna har lagt en död hand över skyddade skogen" NT 18/3

Som vi lyckades med i Sverige under 1800-talet slut att utrota vargen. Därefter har många andra arter också minskat samt försvinner helt från vår natur i en ökad takt. 

Lars Hagströms påstår i sitt svar på vår insändare ”Ingen vill att skogen tystnar” att vargen har återplanterats av människor. För det finns inga officiella belägg. 

De drygt 300 vargar som idag finns i Sverige kommer från några få invandrade vargar från Finland och deras inavelsnivå är tyvärr hög. Lars Hagström har helt fel i påståendet att med vargen tystnar skogen. Tvärtom bidrar varg i Sveriges skogar till ökad biologisk mångfald. 

Korpar och örnar kan ofta höras när de söker sig till tagna byten av vargen som hjort och vildsvin. För att vi människor ska acceptera vargförekomst så krävs att staten tar ansvar för att landsbygdens djurägare får bra stöd för rovdjursavvisande stängsel och bra ersättningar vid angrepp på sina djur. Förebyggande insatser och god dialog för att öka kunskapen så att människor och rovdjuren kan leva tillsammans.

Vi rättar nu vårt skrivfel från förra insändaren att i Östergötland finns totalt 618 tusen hektar produktiv skogsmark varav 18 500 hektar är skyddat. Vi i Naturskyddsföreningen anser att det är för lite skog för ett långsiktigt skydd. Det finns ingen sanning i det Lars Hagström skriver att granbarkborren i skyddad skog är boven till senaste årens stora angrepp på gran allmänt i våra skogar. Det är tyvärr klimatförändringen med fler varma torra somrar och för ensidig satsning på plantering av gran, som fått angreppen av granbarkborre att öka så granarna dör. 

Naturskyddsföreningen är inte motståndare till jakt, men när det gäller licensjakt på varg och lo, så anser vi inte att antalet som får skjutas är i nivå med vetenskap för säkra arternas överlevnad med genetiskt friska djur.