Vargen är problemet - inte fåren eller typen av staket

Vi har våra gårdar där vi har dem och har haft fårskötsel innan vargen gjorde entré, skriver Erik Carlsson och Jeanette Blackert från LRF:s styrelse i Östergötland.

Tillsammans står vi bönder i Sverige, som håller tamboskap, inför en enorm utmaning med rovdjursangrepp på våra djur, skriver Erik Carlsson och Jeanette Blackert från LRF Östergötlands styrelse.

Tillsammans står vi bönder i Sverige, som håller tamboskap, inför en enorm utmaning med rovdjursangrepp på våra djur, skriver Erik Carlsson och Jeanette Blackert från LRF Östergötlands styrelse.

Foto: Paul Kleiven

Debatt2024-06-12 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillsammans står vi bönder i Sverige, som håller tamboskap, inför en enorm utmaning med rovdjursangrepp på våra djur. På vissa platser i landet har det tyvärr fått pågå under lång tid och här i Östergötland verkar det ha eskalerat nu under försommaren. 

Den syn som möter en bonde när han hittar sina får eller kor rivna eller dödade av en varg kan inte beskrivas med ord. Vetskapen att det snart kan vara min tur är tillräckligt stressande för att jag ska känna ett enormt obehag och funderar på om det finns en framtid med djur i mellanbygden.   

Att bedriva fårproduktion i ett område där varg finns är givetvis en än högre risk än på andra håll i landet. Men vi har våra gårdar där vi har dem och har haft fårskötsel innan vargen gjorde entré. Varken vi eller landskapet kan eller ska ändras. Det är i miljöer av brutet landskap, där åker möter kullar av lövträd eller partier av tätare skog som de flesta djurbönder finns. Det är här våra djur gör bäst nytta, det är här de betar och håller landskapet öppet, och håller landsbygden vid liv. Denna djurhållning är också en viktig del för svenska folkets mathållning. 

Rovdjursavvisande stängsel (RAS) kan hjälpa i vissa fall, men det kommer aldrig att vara nån garanti mot att man slipper angrepp. Många marker är svåra/omöjliga att stängsla efter de specifika krav som ställs för RAS standard. Det innebär även fleråriga avtal med bidrag som långt ifrån täcker investeringen och många betesmarker har tidsbegränsade arrenden.

Djurägare är måna om sina djur och håller stängsel efter gårdens förutsättningar. Skyddsjakt är en del i rovdjursförvaltningen för att djurhållning inte påtagligt ska försvåras. Sveriges bönder behöver framtidstro. För att stärka vår beredskap och trygga livsmedelsförsörjningen ska vi producera mer mat i landet. 

Bara varannan tallrik av den mat som står på svenska köksbord är producerad i Sverige. Det är inte hållbart. När det gäller får och lamm har vi långt till självförsörjning. Knappt 30 procent av det som konsumeras föds upp i Sverige. Så det finns inga lediga bord på den här restaurangen, inte heller något utrymme för att rovdjur ska få skatta fårbesättningar i våra bygder. Det är vargen som är problemet, inte fåren eller typen av staket. 

Tvärtom behöver vi stöd och stöttning när statens rovdjur utsätter företagare för risker och faror, eller som här när ett angrepp skövlar en fårbesättning.