Varför är marknadshyror så viktigt för Vänsterpartiet?

Det var oerhört svårt för oss i Vänsterpartiets partistyrelse att släppa fram Stefan Löfven som statsminister 2019. 73-punktsprogrammet innehåller idel högerpolitik som splittrar Sverige.

För mig som norrköpingsbo var frågan särskilt viktig på grund av de många hyresrätter vi har i staden och att vi redan utan marknadshyror har problem med segregation, trångboddhet och bostadsbrist, skriver Nicklas Lundström.

För mig som norrköpingsbo var frågan särskilt viktig på grund av de många hyresrätter vi har i staden och att vi redan utan marknadshyror har problem med segregation, trångboddhet och bostadsbrist, skriver Nicklas Lundström.

Foto: Annika Flood

Debatt2021-06-24 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att Vänsterpartiet kompromissat allra mest under den här mandatperioden har nog inte undgått någon. Våra mandat krävdes men vi bet ihop. Redan från dag ett var dock en sak glasklar – vår gräns gick vid marknadshyror. När januaripartierna inte backade på denna enda punkt så hade vi inget val och därför föll regeringen. Nu, om än alltför sent har Centerpartiet äntligen backat om marknadshyrorna. Det är en viktig seger för Sveriges hyresgäster.

Varför tycker vi då att frågan är så oerhört viktig? Om marknadshyror infördes skulle hela Norrköping förändras i grunden. Inte bara för de tusentals familjer som bor i hyresrätt, utan för alla. 

Växande klyftor, värre segregation, ökad utsatthet och hyror som skjuter i höjden. Familjer som tvingas lämna sina hem, ökade kostnader för bidrag och fattigkvarter som vi inte haft på många decennier. 

Marknadshyror skulle helt enkelt göra slut på den svenska modellen där fastighetsägare och hyresgäster förhandlar om hyran. Istället skulle det bli en modell där fastighetsägaren själv kan bestämma hyran. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar skulle detta leda till kraftigt höjda hyror. I växande större städer som Norrköping sannolikt med över 30 procent i genomsnitt. Skulle du eller de du känner som bor i hyresrätt ha klarat av en sådan våldsam höjning?

Vi behöver inte gå längre än till Finland för att se vad som händer när man inför marknadshyror i nyproduktion. Det tog det inte mer än tre år innan det var en verklighet för alla landets hyresrätter. Priset blev skyhögt för hyresrättsinnehavarna som fick se sina hyror skjuta i höjden men också för övriga skattebetalare när samhällets kostnader för bostadsbidrag sköt i höjden. 

Att vi skulle få se samma utveckling i Sverige är alldeles självklart. De högerpartier och fastighetsägare som driver på för marknadshyror är ju också helt öppna med att de vill ha marknadshyror överallt och att detta bara är första steget. Experter och ekonomer är också eniga - två olika hyressystem kommer aldrig i längden att kunna samexistera på bostadsmarknaden.

Omkring 70 procent av svenskarna säger tvärt nej till marknadshyror liksom majoriteten av de flesta partiers väljare. Vi stod i denna fråga upp för svenska folket och särskilt för de fler än tre miljonerna hyresgästerna. För mig som norrköpingsbo var frågan särskilt viktig på grund av de många hyresrätter vi har i staden och att vi redan utan marknadshyror har problem med segregation, trångboddhet och bostadsbrist. 

Nu har vi vunnit sakfrågan. Men i det läge som råder just idag är det fortsatt svårt eftersom Liberalerna tycks ha gått över till den högernationalistiska sidan. Däremot har vi under hela tiden, och kommer även framöver att vara konstruktiva, vilja kompromissa och hitta lösningar med andra partier. 

Även när det inte alls är lätt. Vår dörr står öppen. Men vi räds inte heller ett extraval. Låt mig dock vara lika tydlig som min partiledare Nooshi Dagostar: Vi kommer aldrig under några omständigheter att släppa fram en högernationalistisk regering.