Värdig arbetsmiljö och värdiga förlossningar

I USA och andra länder inskränks aborträtten, i Sverige riskerar födande sin hälsa och i värsta fall sitt liv.

Debatt 7 juli 2022 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokratiska länder som inte tar kvinnors rättigheter på allvar. Om och om igen hör vi om kris i förlossningsvården. NT rapporterar 14 juni om att stora delar av förlossningsvården stängs ner under sommaren. Inför sommaren vädjade också Kvinnoklinikens ledning till alla barnmorskor att ta extrapass för att lösa situationen här i Östergötland. Dessutom till nästan ingen extra ersättning alls eftersom regionen just beslutat sänka den. Regionledningen vill satsa på utbildningsplatser för barnmorskor, som självklart är viktigt. Men "för lite och för sent" är tyvärr en fras som passar alldeles för bra här.

 

Visst behöver vi utbilda fler, men det räcker inte för att lösa bemanningen. Vi måste samtidigt förbättra arbetsmiljön så att de nya barnmorskorna vill och orkar jobba i förlossningsvården. Andra regioner larmar om att nyutbildade ratar de lediga jobben på förlossningsavdelningarna för att slippa gå in i väggen. Arbetsbelastningen är för hög och arbetsmiljön under all kritik.

 

När sommaren är över ser vi facit av regionens politik, låt oss hoppas att det går vägen, att ingen kvinna dör pga av underbemanningen. En granskning som SVT har gjort visar att 6 dödsfall hos nyfödda under de senaste åren kunnat undvikas med korrekt bemanningsnivå på förlossningsklinikerna, och att inspektionen för vård och omsorg ”sett allvarliga brister i patientsäkerheten” på grund av bland annat arbetsbelastningen bland barnmorskor.

 

Det är för oss uppenbart att vi inte kan fortsätta i denna riktning. Dags att sluta hoppas på tur. En annan politik krävs. Varken blågröna koalitioner som i region Stockholm, rödgröna som i region Västerbotten, eller rödgrönblåa som här i region Östergötland klarar uppdraget. Det är lika illa över hela landet.

 

Det är dags för en värdig förlossningsvård! Vi i Feministiskt initiativ ställer oss helhjärtat bakom Vårdförbundets krav på att öka grundbemanningen, både av barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och stödpersonal, såsom administratörer och lokalvårdare. Vi vill låta professionen organisera arbetet, baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Målet ska alltid vara en barnmorska per födande eftersom vi vet att det är det bästa sättet att minska komplikationer. Fokus nu måste tydligt vara personalen: höjda löner som återspeglar utbildningsnivå och kompetens, och rimliga arbetsvillkor som både ger möjlighet till återhämtning och utveckling.

 

Det är bara så vi skapar en värdig vård för gravida och födande här i region Östergötland. Rösta feministiskt i höst för att sätta press på övriga partier och fokus på förändring i förlossningsvården.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa