Var ska neddragningarna göras?

Bland nedskärningarna som Söderköpings barn- och utbildningsnämnd ska ta ställning till finns såväl nedläggning av Sankt Anna skola som avveckling av Kulturskolan, skriver vänsterpartisterna Malin Östh och Katrin Johansson.

Att använda ”osthyvelmetoden” för att spara i Söderköpings kommun går inte längre, framhåller debattörerna.

Att använda ”osthyvelmetoden” för att spara i Söderköpings kommun går inte längre, framhåller debattörerna.

Foto: Inger Ramstedt

Debatt2019-11-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Borgerliga styret sviker Söderköping", 7/11.

Den budget som lagts fram av majoriteten, och som fått stöd av Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen är inget annat än ett svek gentemot medborgarna i Söderköping. Det skriver SSU:s ordförande i Söderköping, Alexander Fröderberg.

Vi kan bara hålla med och komplettera med ytterligare information. Vi väljer att göra det utifrån barn- och utbildningsnämndens ärende 5: Budget – tjänstemannaförslag på effektiviseringar, som nämnden ska ta ställning till vid nästa sammanträde den 12 november. 

Det prognostiserade underskottet ligger idag på 10,8 mkr. Några tillskott från staten är inte i sikte. Och att diskutera en skattehöjning är inte aktuellt för den borgerliga majoriteten. Att använda ”osthyvelmetoden”, det vill säga att göra procentuella neddragningar av verksamheten går inte längre. Det som återstår är att ta bort verksamheter.

”Besparingarna” som nämnden ska ta ställning till för att komma i balans är uppdelade i tre kategorier utifrån hur neddragningarna har påverkan på lagstadgad verksamhet. A-nedskärningarna, d v s med ”mindre påverkan” på lagstadgad verksamhet, innebär besparingar på 10,95 mkr. Ekonomin skulle därmed kunna komma i balans. 

Men bland dessa besparingar, det vill säga nedskärningar, finns såväl nedläggning av Sankt Anna skola som avveckling av Kulturskolan. Dessutom försvinner sådant som barnomsorg på obekväm arbetstid och den öppna förskoleverksamheten. Alla dessa verksamheter är uppskattade av medborgarna i allmänhet och föräldrar i synnerhet.

I förslaget som nämnden ska ta ställning till idag, 12 november, finns också ”besparingsåtgärder B”, som har ”viss påverkan” på lagstadgad verksamhet. Det gäller sådant som radikal minskning eller nedläggning av fritidsverksamheten Focus, eller kraftig minskning av den centrala elevhälsan. Båda verksamheterna slår hårt mot elever som har störst behov av stöd, men räcker ändå inte till för att slippa avveckla Kulturskolan alternativt lägga ner Sankt Anna skola!

Så vår fråga till Roland Nilsson (C) blir: Vad väljer du? Ska du som säger dig vara landsbygdsförespråkare bli den som lägger ner Sankt Anna skola, skolan med de bästa resultaten bland årskurs 6-eleverna? Eller väljer du att ta bort Kulturskolan? Ska du riskera att få epitetet landsbygdsskolornas fiende eller väljer du hellre att bli ihågkommen som den som lägger ner kulturskolan i Söderköping? 

Malin Östh (V), ledamot i kommunstyrelsen
Katrin Johansson (V), ledamot i barn- och utbildningsnämnden