Vänsterseger för bättre mat till äldre

När en ny riktlinje för vilken mat som ska serveras i Norrköpings kommun nu ska klubbas så hade både Kvartetten och högeroppositionen glömt bort det äldre.

Att få mat man tycker om och faktiskt vill äta är mycket viktigt för många äldres hälsa, skriver Nicklas Lundström (V).

Att få mat man tycker om och faktiskt vill äta är mycket viktigt för många äldres hälsa, skriver Nicklas Lundström (V).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-09-23 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det hade inte vi i norrköpingsvänstern och vårt förslag om bättre mat inom äldreomsorgen bifölls faktiskt av kommunstyrelsen!

De nya kostriktlinjerna handlar väldigt mycket om att styra upp och faktiskt begränsa den kraftigt ökande mängden specialkost i skolan som kan bli väldigt dyr. Vi håller med om att det är rimligt att strama upp riktlinjerna i skolan. Om det serveras två-tre rätter varav en vegetarisk så bör helt enkelt de flesta kunna äta den. Oavsett vilka dieter och önskemål som råkar vara ”inne” för tillfället. Dessutom bör de rätter som tillagas då kunna hålla ännu högre kvalitet och den som verkligen måste ha specialkost ska såklart få det.

Problemet med förslaget var att samma uppstramning av kosten skulle gälla inom äldreomsorgen. Här slog vi bakut och tyckte att det var dåligt att skärpa reglerna lika mycket för de äldre. Om man får all sin mat via sitt boende eller sin hemtjänst är det helt enkelt orimligt att maten man äter ska begränsas så hårt. Att få mat man tycker om och faktiskt vill äta är mycket viktigt för många äldres hälsa. Tack vare vårt förslag kommer kommunen i fortsättningen kunna servera mat som tar hänsyn till både den äldres vanor och egna önskemål. Jag tycker att det är det minsta man kan begära efter att ha betalat skatt och bidragit till samhället ett helt yrkesliv.

Överraskande nog backade alltså både Moderaterna och Kvartetten och vänsterns förslag om bättre mat inom äldreomsorgen bifölls. Nu hoppas vi verkligen att kommunfullmäktige tycker likadant för det är där det slutgiltiga beslutet fattas. Vi i vänstern kommer alltid att se våra äldre medborgare och varje dag kämpa för en värdig äldreomsorg för norrköpingsborna.