Vänsterpartiet: Bygg en värdig äldreomsorg

Norrköpings äldre får idag inte den välfärd de förtjänar och har slitit ett helt liv för att bygga upp.

Nicklas Lundström (V) gruppledare

Nicklas Lundström (V) gruppledare

Foto: Vänsterpartiet

Debatt2022-08-08 19:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har skurits ner alltför mycket det senaste årtiondet och särskilt demensomsorgen och hemtjänsten har drabbats hårt. Undersköterskorna i Norrköping har de fjärde lägsta lönerna i hela Sverige. Trots dessa brister som alla känner till så fortsatte de styrande partierna under lång tid att skära ner. 

Socialdemokraterna i Norrköping pratar nu inför valet om att avskaffa den privatisering inom hemtjänsten som de själva införde. Det är såklart bra eftersom privatiseringen inneburit både fusk, konkurser, kaos i organisationen, samt att skattepengar går till privata vinster istället för äldreomsorg. 

Dessutom fick vi under förra året veta att de privata företagen får ofattbara 74procent mer tid och resurser än vår egen hemtjänst, trots att de har yngre brukare. Problemet är såklart att det är omöjligt att lita på Socialdemokraterna i frågan då de själva införde privatiseringen och säkerligen kan hitta på nya privatiseringsmodeller att införa istället. Vi är dock glasklara – privatiseringen av Norrköpings hemtjänst skall avskaffas. 

Vi i vänstern vill vända utvecklingen och återuppbygga Norrköpings äldreomsorg. Vi är beredda att satsa de pengar som behövs. För oss är det tydligt att det också är vad Norrköpings äldre, undersköterskor och medborgare vill. Det första som måste göras är att socialdemokraternas förödande nedskärning på bemanningen inom demensomsorgen ska rivas upp. Var och en förstår ju att det behövs mer personal på ett äldreboende som tar hand om människor med demenssjukdomar. 

Nästa steg är att genomföra kraftfulla lönehöjningar för vårdbiträden, undersköterskor och andra som arbetar på golvet i vår äldreomsorg. Vi föreslår en höjning på 1000 kronor i månaden vilket skulle placeras oss i den övre halvan av löneligan istället för allra längst ner. Det förtjänar vår personal som faktiskt bär samhället på sina axlar och ser till att andra kan arbeta och betala skatt istället för att ta hand om sina föräldrar. Dessutom är det helt nödvändigt att höja lönerna om vi ska ha en chans att rekrytera personal i framtiden och stoppa det enorma tapp av kompetens som nu pågår när erfaren personal ständigt säger upp sig. 

Men det finns mycket mer vi vill göra om vi får styra äldreomsorgen efter valet som att införa gratis arbetsskor, bättre scheman och slopat karensavdrag. Det behövs också en storsatsning på utbildning i svenska för de anställda som behöver det och kraftigt utökad makt över sin egen livssituation för de äldre. 

Bara så kan vi få en värdig äldreomsorg. Att se till att varje äldre medborgare får den hjälp den behöver är politikens ansvar och vi är beredda att ta det ansvaret.