Vänsterns löfte: Demensomsorgen ska räddas

Redan nu kan vi presentera ett absolut vallöfte från oss i norrköpingsvänstern.

Vänsterpartiet i Norrköping vill satsa mer på äldreomsorgen.

Vänsterpartiet i Norrköping vill satsa mer på äldreomsorgen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2021-08-31 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lovar att om vi får norrköpingsbornas förtroende att vara med och styra kommunen efter valet 2022 så kommer det att satsas rejält på äldreomsorgen - särskilt på demensomsorgen.Vi tar illa vid oss när vi läser vittnesmålen från anställda och anhöriga om hur neddragningarna har förstört demensomsorgen i Norrköping. Det finns inga bortförklaringar eller förmildrande omständigheter när en undersköterska säger till NT: ”Det vi håller på med nu är vanvård av äldre. Jag skulle aldrig i livet ha mina egna föräldrar på det boende där jag själv jobbar. Det säger väl egentligen allt.”

Men vi är tyvärr inte förvånade över att Kvartettens nedskärningar fått såna fruktansvärda konsekvenser. Vintern 2019/2020 tog vi tillsammans med anställda och anhöriga strid för att rädda demensomsorgen från en neddragning på hela 42 miljoner, motsvarande nästan 100 medarbetare. I samtal med undersköterskor, verksamhetschefer och norrköpingsbor var det precis detta de varnade för. Det behövs såklart högre bemanning på boenden för dementa. De behöver mer tillsyn, kontakt och samtal. Blir man lämnad ensam, eller med för lite personal, så kommer det att bli problem och ovärdiga situationer.Tack vare den kraftfulla mobiliseringen lyckades vi den gången stoppa nedskärningen i flera månader. Frågan avgjordes till slut av att Miljöpartiet stödde sossarnas neddragning. Men ansvaret faller såklart lika tungt på Kvartetten med Socialdemokraterna i spetsen.

Följden av beslutet blev att det under pandemiåret 2020 skars det ner med hela 137 medarbetare inom äldreomsorgen och främst demensomsorgen. Precis då man skulle ha behövt extra personal för att kunna minimera smittspridningen och rädda liv. Det är helt enkelt ohållbart.Vi är det enda parti som håller kvar vid vårt löfte om att hela nedskärningen inom demensomsorgen ska skrotas och pengarna ska läggas tillbaka. Det framförde vi senast i vårt budgetförslag i juni som tyvärr röstades ner. Både Kvartetten och högeroppositionen pratar efter de senaste skandalerna om de vill satsa på äldreomsorgen. Men prat räcker inte långt om man inte lägger pengarna på bordet.Den satsning vi föreslår på äldreomsorgen är ett vallöfte och vi håller våra löften. Självklart är vi redo att samarbeta, kompromissa och förhandla för det gemensamma bästa. Men de gånger vi verkligen sätter ner foten så gäller det. Det visade Nooshi Dadgostar tydligt när hon inte tvekade en sekund att löpa linan ut och fälla regeringen för att stoppa marknadshyrorna. Detsamma gäller vårt löfte om Norrköpings äldreomsorg.

Nedskärningsmanin måste få ett slut. Den är inte värdig ett välfärdssamhälle.