Vanligt folk får betala olika mycket

Hur motiverar kommunen olika boendekostnader för parkering?

Hur ligger det egentligen till när det gäller boendeparkering? undrar Christopher Jarnvall och Florian Aranda.

Hur ligger det egentligen till när det gäller boendeparkering? undrar Christopher Jarnvall och Florian Aranda.

Foto: Håkan Sjöström

Debatt2025-02-06 11:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunallagen (Likställighetsprincipen) säger att kommunen ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Det står också i Kommunallagen (självkostnadsprincipen), att kommunen inte får ta ut högre avgifter än som motsvarar kostnaderna för de tjänster eller nyttigheter som den tillhandahåller. Det står dock ingenstans i handlingarna om vad det faktiskt kostar kommunen att ordna parkeringsplatser för boende. Så hur ligger det egentligen till när det gäller boendeparkering? Den frågan har vi inte fått svar på.

Nyligen har kommunfullmäktige fattat beslut om nya och förändrade taxor för parkering i Norrköping. I dagens läge finns det två avgiftszoner, en röd och en blå. Man vill nu införa en ny avgiftszon, en grön utanför befintlig blå avgiftszon. Taxorna för de personer som besöker Norrköping är olika beroende på var de parkerar sina bilar. Om de parkerar i en röd, blå eller grön zon. Det motiverar man i tjänsteskrivelsen på följande sätt: ”Parkeringsavgift är ett effektivt verktyg för att öka omsättningen på parkerade fordon och för att styra parkering till lämpliga ställen”. Det kan stämma. Differentierad parkeringsavgift kan få sådana effekter för besökare. 

Taxorna för de boende är också olika, beroende på var de bor i staden. I en röd, blå eller grön zon. Men differentierad parkeringsavgift för boende har inte samma effekt som för besökare. De boende parkerar sina fordon så nära sina hem som möjligt, oavsett vilken avgiftszon de bor i och avgiften beslutas utifrån var de bor, inte var de parkerar sitt fordon. Det framgår inte i handlingarna att boendeparkeringar på olika avgiftszoner medför olika parkeringskostnader för kommunen. Därför uppstår det en orättvis situation när vissa boende betalar mer än andra för samma service, som kostar kommunen lika mycket oavsett var den utförs.

Kommunen tar ut olika priser i staden för samma service. För 180 dygn kostar det boende: 2160 kr i röd zon, 1800 kr i blå zon och 1200 kr i grön zon. Inga av dessa avgifter är kopplade till kommunens faktiska kostnader, för att erbjuda parkeringsplatser. Om en eller flera av dessa avgifter visar sig vara högre än vad kommunen har rätt att ta ut, så blir kommunen återbetalningsskyldig.

Sverigedemokraterna ställde, i samband med att ärendet behandlades i fullmäktige, följande fråga: Vad är det sakliga skälet för differentierad parkeringsavgift för de boende? Varför anser vissa politiker att det är korrekt, att de som bor i röd zon betalar 4320 kr per år, medan de som bor i grön zon kommer att betala 2400 kr per år? I röd zon alltså nästan dubbelt så mycket för samma service – nämligen en parkeringsplats. Inget svar.

Frågan om parkering har utretts och även gått igenom SPN, men vi ansåg ändå att regelverket behövde klarläggas rörande boendeparkering. Sverigedemokraterna yrkade då på återremiss, eftersom vi saknade viktig information för att kunna ta ställning. Återremissen gick inte igenom. Vi yrkade då avslag på liggande förslag, eftersom vi inte kunde säga ja till någonting som saknar ett fullständigt underlag.

Parkeringar är en fråga som berör och påverkar många medborgares vardagsliv. Det är därför viktigt att vi politiker, som ska fatta beslut, gör det utifrån lagenlig och så fullständig information som möjligt. Beslutet måste bli bra och verklighetsförankrat för kommunens invånare.

Christopher Jarnvall 

Kommunalråd i opposition och gruppledare för Sverigedemokraterna 

Florian Aranda

Vice gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna 

Båda Norrköpings kommunfullmäktige