Välj svenska livsmedel och stärk vår beredskap

Återkommande varje år anordnas en så kallad beredskapsvecka och i år är temat mat.

Idag, med allt högre kostnader på i stort sett allt, är det inte mindre viktigt att köpa svensk mat utan det är mycket mer viktigt, skriver Jeanette Blackert, ordförande för LRF i Östergötland.

Idag, med allt högre kostnader på i stort sett allt, är det inte mindre viktigt att köpa svensk mat utan det är mycket mer viktigt, skriver Jeanette Blackert, ordförande för LRF i Östergötland.

Foto: Åke Karlsson

Debatt2022-09-29 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mat är något att samlas kring, ha åsikter om och som skapar en hel del intresse genom olika tävlingar, kockprogram och receptbilagor.

Mat är också en central del i ett lands försvar och krigsstrategi, vilket aktualiserats en hel del senaste året genom IT-attacker mot bland annat Coop och Lantmännen och inte minst genom Rysslands invasion av Ukraina. Men redan på Karl XII tid var maten en central del i försvaret då det var viktigt att ha mat till sina soldater så de inte svalt ihjäl. Även romarna insåg att välgödda gladiatorer hade högre överlevnad än sina kollegor och såg till att de fick bra mat.

Vid Sveriges EU-inträde öppnades en global och gränslös matmarknad för oss konsumenter. Prisdumpad mat som producerats under helt andra former än under Sveriges rigorösa lagkrav och därmed betydligt billigare, vällde in över gränserna, då vi är ett högkostnadsland och väldigt lukrativt att exportera till. Helt plötsligt kunde vi äta billig ”festmat” såsom fläskfilé en vanlig onsdag och även något så lyxigt som oxfile´ kunde åtnjutas oftare än bara till nyårsfesten. 

Såklart har detta en baksida! 

Baksidan är den att den svenska och inhemska produktionen sakta minskade år för år till att idag endast bestå av varannan tugga som konsumeras. I takt med en minskad livsmedelsproduktion minskar också vårt lands beredskap och förmåga till civilt försvar. Idag importeras 50 procent av den mat vi äter.

Nu är det beredskapsvecka. MSB och andra myndigheter uppmanar oss till att förbereda våra hem för kris och krig genom material som ”Om krisen eller kriget kommer”.  Vi i LRF anser att det viktigaste du som konsument kan göra för svensk krisberedskap är att köpa svenska livsmedel. Genom att köpa svenska livsmedel bidrar du till att hålla uppe och förhoppningsvis också öka den svenska försörjningsförmågan.

Idag, med allt högre kostnader på i stort sett allt, är det inte mindre viktigt att köpa svensk mat utan det är mycket mer viktigt. Det spelar ingen roll om du har tre dagar eller kanske en hel veckas förråd hemma om det inte finns något att handla när du behöver fylla på ditt kylskåp.