Välfärden värnas bäst med ordning och reda

Kvalitetskraven på aktörer i välfärden måste stärkas, menar fem östgötska socialdemokrater.

För några veckor sedan lamslogs fem regioner av upphandlingsproblem med Apotekstjänst.

För några veckor sedan lamslogs fem regioner av upphandlingsproblem med Apotekstjänst.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2019-12-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De duggar tätt nu, avslöjandena om misstag och oegentligheter till följd av avreglering och marknadsstyrning i den offentliga välfärden. 

För några veckor sedan lamslogs fem regioner av upphandlingsproblem med Apotekstjänst. Varorna som skulle ha levererats var grundläggande för att vården ska fungera, allt från plasthandskar till sprutor och provrör. Företaget, som tidigare hyrt ut film och sålt glass, vann upphandlingen genom att bjuda 14 miljoner under konkurrenten. 

Regionerna tvingades slå larm om att de inte fått vad de beställt och att planerade operationer måste ställas in. Allt på grund av en misslyckad upphandling där priset fick styra.

Efter det har vi fått rapporter om friskolor som kontrolleras av scientologkyrkan eller av islamistiska grupper kopplade till terrormisstankar. På en annan friskola förväntades eleverna göra reklam för skolan. 

Så ser verkligheten ut på världens mest avreglerade ”skolmarknad”, där kan vem som helst etablera en skola och där drivs skolorna främst för den egna vinstens skull, inte för elevernas och samhällets bästa.

Under 30 års tid har den svenska offentliga sektorn avreglerats, marknadsstyrts och privatiserats. Nu ser vi avigsidorna av det. Borgerliga politiker, regeringar och tankesmedjor har varit drivande i den här utvecklingen.

Ett samhälle där avregleringarna gått för långt är ett svagare samhälle. Det är en utveckling som måste vändas. Ordning och reda ska återupprättas. I januariavtalet tar vi några steg på den vägen. Kvalitetskraven på aktörer i välfärden ska stärkas. Vi sätter ett stopp för nyetablering av konfessionella friskolor. Och medborgarens ställning stärks genom rätt till fast läkarkontakt.

Välfärden ska värnas och alltid finnas där när vi behöver den. Då krävs ordning och reda och ett samhälle som inte är reducerat enbart till en marknadsplats.

Johan Andersson (S)
Teresa Carvalho (S)
Johan Löfstrand (S)
Eva Lindh (S)
Mattias Ottosson (S)
Riksdagsledamöter från Östergötland