Svar på "Biblioteket – samhällets viktigaste instans?" 11/10.
För några dagar sedan kritiserade personalen i biblioteket i Mirum vårt förslag på besparing i bibliotekets verksamhet. Vi har förståelse för att medarbetare engagerar sig när deras egen arbetsplats kan komma att beröras och vi tycker det är positivt. Men kommunens högst beslutande organ måste ta ansvar för kommunen som helhet. Det innebär ibland tuffa prioriteringar i vad våra gemensamma skattepengar ska bekosta. Vi vill besvara några av argumenten som lyfts fram.
1. Personalen beskriver att biblioteket används för att integrera människor. Vi säger inte emot. Tvärtom. Integrationsarbetet i Hageby har till stor del fungerat för att exempelvis kommunen och civilsamhället samarbetet. Samtidigt anser vi att integration måste kunna ske i ett större perspektiv. Människor som vill bli en del av vår stad måste utveckla sin förmåga att kunna lämna Hageby för funktioner i andra stadsdelar. Vi är övertygade om att de kan promenera 10 minuter till stadsbiblioteket i Söder Tull eftersom de redan idag klarar av att besöka försörjningsstödsenheten på Tegelängsgatan och arbetsförmedlingens introduktionsprogram på Hospitalsgatan.
2. Personalen anser att de tar ett stort ansvar för introduktion till det svenska samhället. Det är vi också övertygade om att personalen gör och det är bra att olika yrkeskategorier i kommunen känner ett ansvar för alla människor i Norrköping. Men vi vill också värna om att bibliotekarier, med en lång akademisk skolning, ska få ägna sin arbetstid åt att stimulera och förmedla litteratur för att skapa goda, bildade och upplysta samhällsmedborgare. I våra ögon är det ett politiskt misslyckande att biblioteken måste ägna sig åt att bistå exempelvis nyanlända med att fylla i blanketter för att andra myndigheter inte tar sitt fulla ansvar.
Vi föreslår den här förändringen med anledning av den djupa ekonomiska kris kommunen befinner sig i. Vi vill akta bibliotekets grundläggande bildningsuppdrag och de biblioteksfilialer som ligger långt från stadsbiblioteket; Östra Husby, Krokek och Skärblacka. Vi vill också frigöra resurser så att stadsbiblioteket kan hålla söndagsöppet.
Vi har valt att vara öppna med våra prioriteringar för att kunna bevara det som är grundläggande välfärd – skola och omsorg. Andra verksamheter kommer att få stå tillbaka. Våra förslag handlar om att lägga ned vissa verksamheter eller som i fallet med biblioteket; fokusera på grunduppdraget och förändra organisationen. Vi tror att Norrköpings invånare vill ha just detta – en öppen debatt om vad våra skattepengar ska användas till.
Sophia Jarl (M), oppositionsråd
Sylvia Nilsson (M), andre vice ordförande kultur- och fritidsnämnden