Våga fråga barnen om mamma och pappa bråkar

Det sägs ibland att mäns våld mot kvinnor saknar vittnen men det stämmer inte alltid.

Du som ser något – våga fråga – bryt tystnaden! skriver Monica Olander, Kvinnojouren i Norrköping.

Du som ser något – våga fråga – bryt tystnaden! skriver Monica Olander, Kvinnojouren i Norrköping.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-10-03 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som ofta ser, hör och upplever våldet är barnen. I Sverige har, enligt Nationellt Centrum för Kvinnofrid, vart tionde barn någon gång upplevt våld i sin familj och fem procent upplever det ofta. Vanligen är det mamman som är utsatt av pappan. Våldet finns på den plats där barnen ska känna sig trygga, i hemmet. Våldet är en stor hemlighet och en tung börda för barnen. 

De aktar sig för att ta hem kamrater och inte sällan får de här barnen svårt i skolan både med lärande och kompisar.  De tar stort ansvar i hemmet och förnekar sina egna behov. De tröstar den gråtande mamman men får inte själva gråta.  

Våld i hemmet kan vara värre än våld i krig! I krig är våldsupplevelsen gemensam. Att växa upp med våld är en isolerad och ensam upplevelse. Särskilt utsatta är barn som växer upp i hem med missbruk eller psykisk ohälsa. Cirka 20 procent av barn i Sverige har enligt CAN någon gång under sin uppväxt haft minst en förälder med alkoholproblem. Missbruk tar inte bara plats i missbrukarens liv utan missbruket tar också plats i anhörigas liv. Barnen skäms och gör allt för att hemlighålla sin utsatthet. Konsekvensen blir ofta att barnet lever i stor ensamhet. Ett missbrukshem är en av de farligaste platserna ett barn kan vistas i.  

De här barnen lever med ständig oro och ofta hämmas deras utveckling. De hot som ena föräldern uttalar under ett gräl tar barnen på största allvar.  De kan t  ex fråga vad som ska hända med mamma imorgon? Barn som växer upp med våld har en tendens att upprepa mönstret som vuxna.  

Fortfarande får pappor vårdnad och umgänge med barn som tvingats se eller höra när pappa slagit mamma. 64 % av vårdnadsmålen innehåller våld enligt Jämställdhetsmyndighetens rapport ”Uppgifter om våld är inget undantag”.  

Bara två av 34 våldsamma fäder fråntas rätten till umgänge med barnen enligt rapporten ”Våld och vårdnad, Diesen 2021.  Det tyder på att man tvivlar på kvinnors trovärdighet och att mannens våld inte tas på allvar.  

Forskning visar att barn som växer upp med våld har en ökad risk för fysisk och psykisk ohälsa. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt.  Den 1 juli 2021 fick vi en ny lag gällande barnfridsbrott. Det blev då straffbart att låta barn bevittna våld i hemmet. Den nya lagen innebär att barnet blir målsägande och kan få rätt till skadestånd och straffet för förövaren kan bli fängelse upp till två år. Fram till 1 juli 2022 gjordes 9000 polisanmälningar gällande barnfridsbrott. 

Du som är vuxen, ta ditt ansvar, våga fråga barnet! Gör en orosanmälan till socialtjänsten. Barn har oftast starka känslor för båda föräldrarna och har svårt att välja sida.  Barnet kanske känner ilska mot våldsutövaren samtidigt som det är besviken över den utsatta föräldern för att han eller hon inte gör något åt situationen. Ofta hjälps familjemedlemmar åt att hemlighålla våldet. De här barnen är väldigt ensamma.  

Du som ser något – våga fråga – bryt tystnaden!