Vad kostar ett Vårdcentrum Valdemarsviks kommun?

I NT har man kunnat läsa om planerna för ett Vårdcentrum i Valdemarsvik.

Kommunens har inte en guldgruva att ösa ur, utan det är kommuninnevånarnas pengar som de har jobbat ihop och sedan betalat i skatt till kommunen. Vi kan inte göra allt, skriver Anna Nilsson (M).

Kommunens har inte en guldgruva att ösa ur, utan det är kommuninnevånarnas pengar som de har jobbat ihop och sedan betalat i skatt till kommunen. Vi kan inte göra allt, skriver Anna Nilsson (M).

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2022-08-16 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Nytt steg mot vårdcentrum - satsar mångmiljonbelopp" NT 7/7

Det jämförs med projektet i Finspång, som blev mycket dyrare än planerat och i Finspångs kommun bor det fler än 21 000 personer jämfört med Valdemarsviks invånarantal på ca 7600 personer.

” Vad kostnaden kan bli i Valdemarsvik återstår att se, men regionen skulle inte stå för den ensam.

– Då kommer båda parter att behöva gå in. Och det blir så klart mycket pengar för Valdemarsviks kommun, säger Kaisa Karro.”

Ja, det var just det. Vi moderater i Valdemarsvik är inte emot ett vårdcentrum och tror att det finns fördelar med att vårt störta särskilda boende ligger i samma hus som vårdcentralen precis som idag. Vi behöver också ett nytt särskilt boende i tätorten för Vammarhöjden är inte längre bra varken för boende eller personal.

Så långt är vi överens, men det är sedan frågorna hopar sig och den styrande minoriteten i kommunen kan inte svara på några av våra frågor. Den största obesvarade frågan är kostnaden för kommunen? De klubbar igenom ett beslut om förprojektering som kan komma att kosta kommuninnevånarna tolv miljoner kronor. Detta gör de några månader före valet med minsta möjliga majoritet. Vi röstade emot förslaget och tycker att man först bestämmer vad man ska bygga och sedan börjar en förprojektering, inte som nu tvärtom. 

Till exempel, behöver vi ett parkeringshus till en kostnad av 25 miljoner?

Skall verkligen ambulansen och ambulanspersonalen flytta in också? Har någon frågat dem, det är svårt att rekrytera ambulanssjuksköterskor till Valdemarsvik och de jobbar många timmar i beredskap, vill de verkligen bo på ett vårdcentrum?

All övrig kommunal verksamhet som majoriteten vill flytta in i detta centrum, är det verkligen bästa lösningen för kommunen på sikt och har vi verkligen råd med det?

Kommunens har inte en guldgruva att ösa ur, utan det är kommuninnevånarnas pengar som de har jobbat ihop och sedan betalat i skatt till kommunen. Vi kan inte göra allt!

Ska vi lägga alla pengar på lokaler eller istället hushålla med pengarna så de räcker både till lokaler och personalen?  Eller hur mycket kommer Socialdemokraterna att höja skatten med?

Valdemarsvik är en liten kommun med mycket egna lokaler. Det råder verkligen inte lokalbrist, utan tvärtom. Brukar du hyra lokaler om du har egna och låta dina egna stå tomma?

Personalen är det allra viktigaste i en kommuns verksamhet. Alltså så måste det göras en satsning på personalen. När det gäller vårdpersonalen så måste det till ett annat synsätt än att vårdyrket är ett kall. Förutom en anständig löneutveckling så behövs det schemamodeller där flexibilitet tillåts (för att kunna kombinera jobbet med ett fungerande privatliv) och det måste bli bättre betalt när man jobbar kväll, helg och natt. Vi måste bort från varannan helg!

När det gäller styrning av verksamheten så behöver ansvaret tryckas ned i organisationen. Chefer ska få utbildning och rimliga arbetsuppgifter så de kan vara bra ledare. Personalen ska också känna att de är delaktiga och kan påverka. Att goda idéer tas tillvara och tid finns för utveckling/fortbildning!

Vi moderater prioriterar arbetsmiljön och tycker att kommunen måste bli en bättre arbetsgivare.