V vill ge en bonus till regionen samtliga anställda

Vänsterpartiet i Region Östergötland vill ge en engångssumma på 15 000 kronor per anställd.
Vänsterpartiet i Region Östergötland vill ge en engångssumma på 15 000 kronor per anställd.

Under många år har det varit oroligt i sjukvården. Arbetsmiljön har varit under all kritik. Alltför få anställda ska göra alltför mycket.

Debatt 19 april 2021 16:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Känslan av att inte räcka till har varit dominerande på många arbetsplatser. Fast anställda ersätts med hyrpersonal. Sparbetingen har avlöst varandra. Vårdplatser har stängts ner och sjukvården har styckats upp och privatiserats. 

Sedan kom pandemin. Personalen har på ett helt orimligt sätt bitit ihop och gjort en enorm insats. Utan stora uppoffringar hade den svenska sjukvården kollapsat. 

Ändå verkar det som om de styrande i region Östergötland inte har lärt sig någonting. Man fortsätter med precis samma politik nu som innan pandemin trots att bristerna blivit ännu tydligare.

Mitt i allt detta så gjorde regionen också sitt bästa ekonomiska resultat någonsin. Mer än en miljard väljer man nu att sätta in på banken istället för att satsa på sjukvården och personalen. Detta är en högst medveten ekonomisk politik. Man lever efter en ekonomisk doktrin där tron på att ständiga effektiviseringar och sparbeting ska stoppa kostnadsökningarna. 

Regionen samlar pengar på hög under den centrala ledningen samtidigt som sjukvårdens ekonomi blir alltmer anorektisk. 

När årets löner har beslutats har man lagts sig på en absolut lägstanivå i kollektivavtalet. Inga extra avsättningar för att ge rimligare betalt för ett mycket hårt och slitsamt arbete. Dessutom håller man fast vid fortsatta besparingar. 

De kommande åren ligger sparbeting på över en halv miljard. Det är som man är helt blind för den verklighet som vi levt under det senaste året.

Vänsterpartiet menar att Region Östergötland behöver en ny kurs. Den ekonomiska politiken behöver göras om och resurserna till personalen behöver utökas.

Ett första steg är att Vänsterpartiet nu föreslår att det överskott på över en miljard som man fick 2020 ska användas för att stoppa sparbeting och ge personalen bättre betalt. 

Under de kommande åren kommer sjukvården behöva stärkas både ekonomiskt och med mer personal som ska få bättre betalt. 

När regionfullmäktige sammanträder denna vecka är därför Vänsterpartiets första förslag att alla cirka 10 000 som arbetar i den östgötska sjukvården får en engångsutbetalning om 15 000 kronor. Vi ser det som både en kompensation för snål utdelning i lönerevisionen och en uppriktig uppskattning för det arbete som alla lagt ned det senaste året.

Ämnen du kan följa