SD:s retorik anmärkningsvärd - uppmuntras övervakning?

SD visar sitt rätta ansikte.

Det är talande att dessa SD:are som idag är med och styr Norrköping inte yttrar ett endaste litet pip när rika människor försvinner med våra skattepengar, skriver Nicklas Lundström (V).

Det är talande att dessa SD:are som idag är med och styr Norrköping inte yttrar ett endaste litet pip när rika människor försvinner med våra skattepengar, skriver Nicklas Lundström (V).

Foto: Thomas Möller

Debatt2023-07-05 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Måste kunna kontrollera vart skattepengar går" NT 20/6

För ett par veckor sedan skrev Sverigedemokraterna i Norrköping en debattartikel som försvarade den olagliga hemliga övervakning som kommunen utsatt Norrköpingsbor för. Det är anmärkningsvärt av främst tre skäl. För det första försvarar alltså SD öppet lagbrott, för det andra visar det hur oviktigt de tycker att mänskliga rättigheter är och för det tredje att de bara bryr sig om att jaga fattiga, aldrig de rika som försnillar välfärdens resurser.

Låt mig dock börja med att slå fast att allt missbruk av välfärden ska bekämpas, oavsett om det gäller friskolornas privata vinstuttag, miljardärernas skattefusk eller felaktigt utbetalt försörjningsstöd. Det måste dock göras inom lagens ramar och inte utan regler eller lagstöd som smygfotograferingen i Norrköping. Lämpligen bör sådana åtgärder skötas av polisen eller en särskild statlig myndighet som har kompetens och erfarenhet. 

Att SD som brukar snacka om hårdare tag verkar tycka det är okej att bryta mot Sveriges grundlag är överraskande. Än värre är att SD, eller deras partners M, KD och L, vägrar att ens be om ursäkt till de som utsattes och som alltså i de allra flesta fall var oskyldiga. Istället kallar de alla som övervakades för kriminella. Enbart i 6 av 33 fall blev det ens polisanmälningar som dessutom inte ledde vidare.

Här visar SD också öppet sina allra värsta sidor. Det grundlagsfästa skyddet för den personliga integriteten är inget de bryr sig om. De tar också upp hemtjänsten som en källa till fusk. Om SD får som de vill och grundlagen ändras får man förmoda att även våra äldre medborgare i Norrköping kommer utsättas för kommunens hemliga övervakning i sina hem. Det är ingen slump att så många Sverigedemokrater hyllar länder som Polen, Ungern och tidigare Ryssland där yttrandefrihet, personlig integritet och i slutänden demokratin steg för steg håller på att inskränkas. 

Det är talande att dessa SD:are som idag är med och styr Norrköping inte yttrar ett endaste litet pip när rika människor försvinner med våra skattepengar. Inte ett ord av kritik har de riktat mot Nordic International School som tömmer skolan på miljoner trots att verksamheten inte fungerar. Eller mot de hemtjänstföretag som får uppåt 70% mer tid och pengar än den kommunala hemtjänsten, trots att de har yngre och friskare brukare. Inte heller säger man något om de 46 miljarder som välfärden varje år förlorar på internationell skatteflykt och skatteplanering enligt SCB. 

Avslutningsvis måste jag också rätta några av de rena felaktigheter som så ofta förekommer från SD. För det första, vi i vänstern föreslår ingen höjning av kommunalskatten och har inte gjort det på mycket länge. Man undrar faktiskt om dessa politiker antingen inte läser några handlingar eller sover sig igenom budgetdebatterna när de lyckas missa sådant. För det andra bör det påpekas att bidragsförsörjningen inte alls ökar i Sverige. Istället har de som försörjs av ersättningar och bidrag ständigt minskat ända sedan 1994, från över 1,1 miljon till drygt 700 000 trots en växande befolkning. Gällande försörjningsstöd så är det huvudförsörjningen för bara 5% av de fattigaste svenskarna, och bara en mycket liten andel av dem fuskar medvetet. Allt enligt SCB.