Utveckla och förbättra verksamheter inom LSS.

1986 började jag som 16-åring att arbeta inom omsorgen. Som outbildad och utan arbetslivserfarenhet fick jag ett vikariat på Storängens vårdhem i Söderköping.

Söderköpings kommun behöver satsa mer resurser på kompetenshöjande utbildningsinsatser inom LSS, anser artikelförfattaren Åsa Dahlin.

Söderköpings kommun behöver satsa mer resurser på kompetenshöjande utbildningsinsatser inom LSS, anser artikelförfattaren Åsa Dahlin.

Foto: Inger Ramstedt

Debatt2021-02-18 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag fick lära mig omvårdnadsarbete, medicinhantering och diverse hushållssysslor. Jag mötte personal med lång erfarenhet av verksamheten. Jag har med mig bra och mindre bra upplevelser från den tiden, som möten med människor som bodde på Storängen med ofta sorgliga berättelser om hur de placerats där och utan kontakt med anhöriga. 

Om man läser om hur människor placerades på vårdhem och institutioner för länge sedan så är det ofta hjärtskärande historier. Ofta uppmanades föräldrar till funktionsnedsatta barn att lämna bort dem. Det fanns en skam och skuld i att ha fått barn med funktionsnedsättning.

 1994 kom en efterlängtad lagstiftning, LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) som ersatte den gamla omsorgslagen. Personer som omfattas av LSS att ha rätt till ett gott och självständigt liv. Man ska kunna delta i samhällslivet på samma villkor som andra. Man ska ha ett individanpassat stöd utifrån sina egna behov och önskemål. Det är kommunens ansvar att personer som omfattas av LSS får det stöd de har rätt till och att regelbunden uppföljning sker.


Jag arbetar fortfarande inom omsorgen. Numera i serviceboende inom LSS i Norrköping. Jag är utbildad undersköterska med inriktning mot funktionsnedsättning. Jag är också politiskt aktiv i Söderköpings kommun och sitter i socialnämnden som har ansvar för just dessa områden.
 

Jag tycker att vi har många bra verksamheter i Söderköping både inom boende och daglig verksamhet. Jag tycker dock att det finns behov som behöver tillgodoses och förbättras. Personal kan behöva utvidga sin kompetens när det behövs. LSS kan vara komplexa verksamheter och riktade utbildningsinsatser kan behövas för att personal ska kunna möta de som är i behov av omsorg i verksamheten. Om man talar med personalen har de ofta en tydlig bild av vilka utbildningsinsatser som behövs i deras verksamhet. Det är därför ytterst viktigt att involvera personalgrupper på arbetsplatser och tillgodose behovet. Kommunen behöver satsa mer resurser på kompetenshöjande utbildningsinsatser inom LSS. 


Personer som omfattas av LSS ska bli hörda och lyssnade på. För att kunna fånga upp önskemål och behov behövs kompetens i flera led i organisationen. Alla är individer och jag menar att kompetensutveckling är en viktig del för att dessa personer ska kunna få sin röst hörd och sina behov tillgodosedda.