Uppmuntra medarbetare inom vården till vidareutbildning

En av de absolut viktigaste byggstenarna för en god och tillgänglig vård är vårdpersonalen som varje dag kämpar för att vi östgötar skall kunna vara friska och må bra.

En hållbar kompetensförsörjning skapas bland annat genom att långvarig kompetens och erfarenhet belönas, skriver sverigedemokraterna Richard Svensson och Göran Hargestam.

En hållbar kompetensförsörjning skapas bland annat genom att långvarig kompetens och erfarenhet belönas, skriver sverigedemokraterna Richard Svensson och Göran Hargestam.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2022-04-17 10:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag saknas tillräckliga incitament för unga att söka sig till vårdyrket för att fylla de vakanser som finns inom hela vårdsektorn. Ökad inhyrning från bemanningsföretag och allt längre vårdköer har gjort situationen ohållbar på kort och lång sikt.

En hållbar kompetensförsörjning skapas bland annat genom att långvarig kompetens och erfarenhet belönas. Det skall löna sig att bygga trygga, självsäkra och stabila vårdlag, då kommer vi att skapa en bättre vård i Östergötland.

För att uppnå långsiktig och stabil kompetensförsörjning inom vården så behöver vi lägga stabila grundstenar. Ett annat exempel på detta är att med bibehållen lön erbjuda personalen utbildningar. En vårdarbetare som vill och uppmuntras att vidareutbilda sig ska kunna göra det utan att behöva oroa sig för inkomstbortfall under utbildningstiden.
Ett annat exempel är att värdera kompetens, en individs utveckling samt egna initiativ. Det skall finnas en tydlig plattform för utveckling samt möjlighet att klättra på karriärstegen. 

Det är just möjligheten att utvecklas inom sitt yrkesområde som skapar incitament att behålla våra duktiga medarbetare istället för att tappa dem till konkurrenter som erbjuder just de möjligheterna.
Det är viktigt att vi tidigt vidtar åtgärder för att tillvarata vår personals kompetens men också vilja att bredda sitt kunskapsområde.

Sverigedemokraterna ser gärna att behovet av bemanningsföretag minskar. Grundbulten för att vårdpersonalen ska känna trygghet på sin arbetsplats är starka och välfungerande arbetslag, där samtliga ur personalgruppen har en anställning på den avdelning där de arbetar. Vi vill hävda att detta ökar tilliten mellan vårdpersonalen samtidigt som det ökar stabiliteten inom arbetslaget likväl som hela verksamheten. Vi vill att fler ur vårdlagen väljer att stanna kvar på vårdavdelningarna, vilket i sin tur leder till att de kan utvecklas.

Sverigedemokraterna vill att Region Östergötland aktivt arbetar brett med kompetensförsörjning i hela regionen och inte enbart skriva in det i sina riktlinjer. Personal, på alla avdelningar, ska erbjudas kontinuerliga utbildningar. De medarbetare som presterar bra ska erbjudas tydliga karriärvägar.

På så vis skapar vi långsiktigt fungerande och stabila arbetslag inom våra verksamheter, med personal som trivs och växer med sin uppgift på sina arbetsplatser.