Underligt att barn inte skulle få vistas i vissa zoner

Regeringen tillsatte nyligen en utredning för att nästa år presentera ett lagförslag kring att Socialtjänsten ska kunna begränsa vissa barn i riskzon för att bli involverad i kriminalitet eller drogmissbruk från att vistas på “olämpliga platser”.

Kriminalitet är inte framförallt knutet till särskilda geografiska platser, utan snarare till vissa personer och kontaktnät, skriver Iain Scotty Smith och Marcus Hägglund.

Kriminalitet är inte framförallt knutet till särskilda geografiska platser, utan snarare till vissa personer och kontaktnät, skriver Iain Scotty Smith och Marcus Hägglund.

Foto: Gemunu Amarasinghe

Debatt2021-06-18 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget är underligt på flera sätt. Kriminalitet är inte framförallt knutet till särskilda geografiska platser, utan snarare till vissa personer och kontaktnät, varpå man kan fråga sig hur effektivt detta förslag skulle vara. 

Tvärtom kan det ha en motsatt effekt, där dessa barn än mer hamnar i en form av utanförskap, som oftast leder till kriminalitet, eller att barnen får ökad misstro mot polis och socialtjänst. Det är även oklart hur detta praktiskt skulle genomföras. Vi ser gärna att polisens resurser istället för att jaga barn används till bekämpning av de kriminella som gör en offentlig plats “olämplig” från första början. 

Det känns heller inte rimligt eller ändamålsenligt att sätta fotboja eller GPS-spårare på barnen. Dessutom innebär förslaget en signifikant inskränkning av barnets friheter och möjligheter till ett gott socialt liv, vilket dels är tveksamt utifrån barnkonventionen (som nu ju är lag i Sverige), men som också det skulle kunna ha en ytterligare alienerande effekt.

Det finns många frågor som måste besvaras, men såklart är det fantastiskt om utredningen skulle landa i ett bra och för ändamålet effektivt förslag. Fler nya verktyg är bra, ifall fördelarna överväger nackdelarna. Med det sagt är det viktigt att vi inte heller glömmer bort att det bästa och troligen enda sättet långsiktigt för att bryta nyrekryteringen och skydda barnen är att tidigt investera i dessa barn och deras framtid. 

Vi måste investera i att alla barn ska kunna ha möjlighet att till en låg kostnad kunna ha en aktiv och värdefull fritid, i motsats till besparingar likt dem som Moderaterna i Norrköping nu föreslår där man vill höja Kulturskolans priser. Dessutom måste vi på riktigt utrota barnfattigdomen, minska segregation och öka jämlikheten. 

Även skolan och socialtjänsten måste stärkas ytterligare. Alla barn ska ha alla möjligheter att oavsett förutsättningar kunna bygga sig en framtid att vara hoppfulla inför. Utöver detta måste vi självfallet med samhällets samlade kraft krossa de gäng som lever och tjänar på att utnyttja barn. Socialdemokraterna har för allt detta en i grunden god politik, och mycket bra har gjorts både nationellt och lokalt. Mer av allt detta behövs, inte verkningslös symbolpolitik.